ANDA BETUL-BETUL LAPAR?

Makan dengan berhati-hati bermanfaat untuk kesihatan

Makan dengan berhati-hati – menyedari semua aspek proses pemakanan – menggalakkan makan yang sihat dan menambah baik kesihatan mental. Ia menambah baik tingkah laku makan (dengan itu mengurangkan makan berlebihan dan berpesta makan) dan membuatkan anda kenyang dengan sedikit makanan (dengan itu menggalakkan kawalan berat badan), menggalakkan penghadaman yang lebih baik dan membantu membuat pilihan makanan yang lebih sihat.

Banyak garis panduan diet kini termasuk makan dengan berhati-hati untuk menggalakkan kesihatan pada keseluruhannya. Dalam panduan makanan Kanada, berhati-hati mengenai tabiat makan anda sambil meluangkan masa untuk makan, peka dengan waktu anda lapar dan apabila anda kenyang, dan menikmati rasa makanan, adalah cadangan yang disertakan untuk membangunkan tabiat pemakanan yang sihat. Di Jerman, makan berhati-hati juga termasuk dalam garis panduan pemakanan negara.

“Kebanyakan tabiat yang mendorong makan secara berlebihan adalah tingkah laku yang secara tidak sedar yang diulangi orang ramai selama bertahun-tahun, dan mereka bertindak tanpa menyedarinya,” kata Michelle May MD, Pengarang ‘Eat What You Love, Love What You Eat’. “Proses kesedaran ini membolehkan seseorang itu peka dan menyedari apa yang mereka lakukan. Sebaik sahaja anda sedar, anda boleh mengubah tindakan anda.”

Makan dengan berhati-hati adalah untuk menyedari khasiat yang tersedia melalui proses penyediaan dan penggunaan makanan, memilih makanan yang menyeronokkan dan berkhasiat, mengiktiraf dan menghormati isyarat kelaparan dan kenyang secara fizikal, dan menggunakan kebijaksanaan untuk membimbing keputusan untuk makan.

Permulaan yang baik untuk makan dengan berhati-hati ialah bertanya kepada diri sendiri, “Adakah saya lapar?”