APA YANG DIMAKAN MEMBENTUK TUBUH & KESIHATAN

Gambar melalui @LoriShemek

Makanan ultra proses menguasai setiap pasar raya hari ini dan makanan segera boleh didapati di setiap bandar di seluruh dunia. Tetapi itu tidak bermakna ia perlu mendapat tempat di dalam diet anda. Makanan itu mungkin mudah dimakan tetapi tidak sihat. Ia biasanya mengandungi gula, garam, lemak tepu atau lemak trans yang tinggi, dan banyak bahan pengawet dan bahan yang diproses. Ia juga kekurangan beberapa nutrien yang bermanfaat.

Kebiasaan memakan makanan yang tidak sihat ini akan menyebabkan anda terdedah kepada masalah kesihatan yang serius seperti obesiti, penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan diabetes yang semuanya semakin meningkat hari ini.

Makanan yang diproses boleh didapati secara meluas, murah dan banyak dipasarkan kepada kita oleh syarikat-syarikat dalam usaha untuk memaksimumkan keuntungan. “Kedai makanan, restoran dan juga syarikat ubat tidak diwajibkan untuk menjual pilihan paling sihat yang ada tetapi yang paling menguntungkan yang boleh mereka dapatkannya dengan selamat. Ia bukan soal menjadi jahat atau baik, ia hanya cara insentif diselaraskan,” kata doktor dan profesor sekolah perubatan Robert Lufkin MD.

Diet yang dibina berdasarkan makanan yang tidak sihat akhirnya memerlukan ubatan untuk menyelesaikan masalah kesihatan yang tidak dapat dielakkan. “Terdapat terlalu banyak pihak   berkepentingan untuk memastikan orang ramai daripada tubuh tidak berbentuk dan tidak sihat. Ia adalah serangan dua bahagian: satu aspek menghasilkan wang dengan mencipta keadaan; bahagian lain menghasilkan wang untuk merawat morbiditi yang terhasil,” kata pakar pemakanan dan penurunan berat badan Lori Shemek, PhD.

Makanlah makanan yang sihat dan kekal selamat. Pilih makanan lengkap iaitu makanan dalam keadaan semula jadi dan tidak berubah (contohnya: buah-buahan dan sayur-sayuran) yang mencegah penyakit dan memberi manfaat kepada kesihatan.