ADAKAH ANDA HAMBA TELEFON?

Ilustrasi: @sadrealityworld

Alat moden menjadikan kita hamba mesin. Salah satu contoh yang baik ialah telefon pintar, yang kini menguasai kehidupan kita. Ramai daripada kita secara tidak sedar ketagih dengannya dan berasa terputus dan tidak lengkap tanpanya; kita secara kompulsif menyemak mesej, kemas kini dan hayat bateri; kita membawanya bersama ke tandas; dan kita juga tidur dengannya.

Menurut data daripada buku, “The Power of Off”, kebanyakan orang kini menyemak telefon pintar mereka 150 kali sehari, atau setiap 6 minit. Golongan belia kini menghantar purata 110 teks setiap hari. 46% pengguna telefon pintar kini mengatakan bahawa peranti mereka adalah sesuatu yang “tidak boleh hidup tanpanya”.

Kajian menunjukkan bahawa banyak pemeriksa telefon yang berlebihan menunjukkan tingkah laku impulsif yang sama seperti penagih dadah dan alkohol.

Dalam The World Unplugged Project, penyiasat di University of Maryland di Amerika Syarikat (AS) melaporkan bahawa “majoriti yang jelas” daripada pelajar di 10 negara yang dikaji mengalami penderitaan apabila mereka cuba untuk tidak menggunakan peranti mereka selama 24 jam.

“Saya takut kita akan bertukar menjadi robot digital,” tulis Jane E. Brody dalam artikel New York Times, “Hooked on Our Smartphones” (9 Januari 2017). “Adakah generasi akan datang tahu bagaimana untuk bercakap antara satu sama lain secara bersemuka? Adakah mereka akan menyedari kehadiran burung, pokok, matahari terbit dan orang-orang yang mereka berkongsi planet ini?”

Hari ini 6.9 bilion orang iaitu 85.7% daripada penduduk dunia memiliki telefon pintar. Kita perlu mengawal bagaimana cara kita menggunakan alat ini supaya ia memberi manfaat kepada kita dan tidak menjejaskan kehidupan kita.