Bagaimana Cara Memilih Tembikai yang Sempurna

Memilih tembikai yang masak kadang-kadang boleh menjadi seperti satu tugas yang berat. Walau bagaimanapun, berbekalkan pengetahuan yang betul dan beberapa panduan berguna, anda boleh menguasai seni ini dengan mudah.

Tembikai yang Menyegarkan: Penjana Nutrien

Tembikai adalah buah yang penuh dengan air iaitu kira-kira 92%. Ia bukan sahaja menyegarkan ketika cuaca panas, tetapi juga menawarkan banyak nutrien. Tembikai kaya dengan Vitamin A dan C, bersama dengan antioksidan yang kuat.

Panduan untuk Memilih Tembikai yang Masak

Berikut ialah 4 petunjuk utama yang perlu diberi perhatian apabila memilih tembikai yang masak.

1. Bunyi Berongga. Tembikai yang masak, apabila diketuk, perlu mengeluarkan bunyi berongga atau kosong. Bunyi yang tersendiri ini adalah hasil daripada kandungan air di dalam tembikai yang masak bergema bunyi berongga apabila diketuk. Sebaliknya, tembikai yang kurang masak atau terlalu masak boleh menghasilkan bunyi yang tidak jelas dan kurang bergema. Bunyi tembikai masak apabila diketuk mengingatkan seakan bunyi dram.

2. Faktor Berat. Berat tembikai boleh berfungsi sebagai penunjuk yang boleh dipercayai mengenai kematangannya. Sebiji tembikai yang masak sepatutnya terasa berat berbanding saiznya. Ini kerana tembikai yang masak penuh dengan jus, yang menyumbang kepada beratnya. Apabila anda mengangkat tembikai, ia sepatutnya terasa padat dan berat, menandakan ia sudah masak dan sedia untuk dinikmati.

3. Bintik Kuning. Tembikai yang masak harus mempunyai bintik kuning. Tompok kuning ini, juga dikenali sebagai bintik padang, adalah kawasan di mana tembikai berada di atas tanah semasa fasa pertumbuhannya. Jika bintik putih atau hijau, tembikai itu berkemungkinan tidak masak. Walau bagaimanapun, bintik kuning adalah tanda jelas bahawa tembikai itu telah masak dan sedia untuk dimakan.

4. Penunjuk Lingkaran. Kehadiran corak lingkaran (webbing) pada tembikai juga boleh menjadi penunjuk yang baik mengenai kematangannya. Corak lingkaran ini merujuk kepada garisan coklat, kasar, seperti corak lingkaran pada tembikai. Lebih banyak corak lingkaran lebih baik kerana ia menandakan tembikai mengalami pendebungaan yang meluas, yang biasanya menghasilkan buah yang lebih manis. Buah-buahan dengan corak lingkaran yang lebih besar adalah lebih manis daripada yang corak lingkaran yang lebih kecil.

~ Suntingan petikan daripada “The Art of Selecting a Ripe Watermelon”, Medium (26 Jun 2023)