Bagaimana cara mengeringkan telefon pintar

Telefon pintar basah yang diletakkan di dalam semangkuk beras untuk dikeringkan, di London, Rabu, 28 Februari 2024. Terdapat banyak nasihat di Internet mengenai perkara yang perlu dilakukan jika anda menjatuhkan telefon ke dalam air, sebahagian daripadanya bercanggah. Jadi apa yang perlu dilakukan? Lap seberapa banyak kelembapan yang boleh dan biarkan ia kering. Jangan gunakan pengering rambut atau letakkan pada radiator. Tetapi apa sahaja yang dilakukan, jangan masukkan peranti ke dalam mangkuk beras. (Gambar AP/Frank Augstein)

Ketika sedang berjalan di tepi kolam renang, tiba-tiba anda tergelincir dan telefon pintar  terjatuh ke dalam air atau ia terlepas dari tangan apabila berada di sebelah tab mandi atau tandas yang penuh dengan air.

Walau bagaimanapun telefon pintar itu basah, anda kini perlu mengeringkannya. Tetapi apa yang perlu dilakukan? Terdapat banyak nasihat di Internet, sesetengahnya bercanggah. Apple turut serta dalam perdebatan baru-baru ini apabila ia mengeluarkan nasihat amaran terhadap penggunaan beras.

Berikut ialah beberapa perkara yang perlu diingat apabila telefon pintar basah dengan cecair yang tidak diingini pada masa akan datang.

Apa yang patut dilakukan

Keringkan bahagian luar dengan tuala atau kain bersih, malah lengan baju atau apa sahaja yang boleh menyerap. Keluarkan kad SIM dan pemegangnya. Jika boleh, tanggalkan bahagian belakang dan bateri untuk mengelapnya sehingga kering. Jika boleh, matikan juga  telefon.

iPhone tidak boleh dibuka jadi Apple mengesyorkan mengetuknya secara perlahan-lahan pada tangan dengan port penyambung menghadap ke bawah supaya cecair boleh mengalir keluar.

Samsung, yang merupakan pembuat telefon Android terbesar, mengesyorkan menggunakan putik kapas untuk mengeluarkan lembapan daripada bicu fon telinga dan port pengecasan. Sebaliknya, Apple berkata putik kapas tidak boleh dimasukkan ke dalam bukaan iPhone.

Jika ia bukan air tetapi cecair lain seperti minuman, air laut atau air kolam berklorin, Samsung menasihatkan supaya merendam telefon ke dalam air bersih selama beberapa minit kemudian membilasnya untuk menyingkirkan sebarang kekotoran atau kemasinan yang boleh mempercepatkan kakisan litar di dalamnya.

Kedua-dua syarikat mengatakan bahawa lebih baik meninggalkan telefon di kawasan pengudaraan yang baik (mungkin dengan kipas) untuk mengeringkannya. Google berkata biarkan peranti itu kering pada suhu bilik.

Perkara yang tidak sepatutnya dilakukan

Jangan gunakan pengering rambut atau udara termampat pada telefon. Jangan masukkannya ke dalam peti sejuk kerana ini mungkin menghalang peranti daripada litar pintas tetapi masalahnya akan kembali apabila cuba mencairkannya. Walaupun ini kelihatan jelas, jangan letakkan peranti anda di dalam mesin pengering atau di atas radiator.

Jangan kuasakannya atau cuba caskannya dengan kabel walaupun pengecasan tanpa wayar OK jika telefon memilikinya dan benar-benar perlu menghidupkannya semasa kecemasan.

Jadi bagaimana pula dengan menggunakan beras untuk mengeringkan peranti? Anda mungkin pernah mendengar bahawa meletakkan telefon dalam mangkuk beras akan membantu mengeluarkan kelembapan. Ia adalah petua yang telah ada selama bertahun-tahun.

Bagaimanapun Apple mengatakan tidak. Syarikat itu memberi amaran terhadapnya dalam satu nasihat yang diterbitkan pada awal Januari. Ia menarik sedikit perhatian pada masa itu, tetapi kemudian orang ramai menyedari baris yang mengatakan: “Jangan letakkan iPhone di  dalam beg beras. Melakukannya boleh membenarkan zarah kecil beras merosakkan iPhone .”

Adakah terdapat apa-apa yang boleh digunakan selain beras?

Pilihan terbaik ialah gel silika, agen pengeringan yang boleh menyerap banyak lembapan. Manik gel silika biasanya ditemui dalam paket yang disertakan dengan produk seperti dendeng lembu, kepingan rumpai laut atau kasut untuk memastikan ia kering. Anda juga boleh membelinya secara pukal dalam talian. Ini berfungsi paling baik jika dimasukkannya ke dalam kotak kedap udara bersama dengan telefon.

Bilakah saya tahu ia kering?

Sukar untuk diberitahu tetapi sebaiknya tunggu selama mungkin dengan sekurang-kurangnya beberapa hari. Samsung menasihatkan membawa peranti ke pusat servis untuk diperiksa walaupun selepas ia dikeringkan dengan udara.

Bukankah telefon kalis air pada masa kini?

Kebanyakan telefon pada masa kini direka bentuk untuk tahan air, yang bermaksud ia boleh menahan air memasuki kawasan kritikal untuk jangka masa tertentu. Tetapi berhati-hati, ini tidak sama dengan kalis air.

Apple berkata iPhone 7 dan model yang lebih baharu adalah tahan percikan dan air. Peranti iPhone XS dan ke atas mempunyai penarafan IP68, yang bermaksud ia boleh ditenggelami selama 30 minit dan ia bergantung pada model, sedalam 6 meter (20 kaki). Model ini juga memaparkan amaran jika terdapat cecair dikesan dalam port utama dan memberi amaran terhadap pengecasan. Samsung mengatakan kebanyakan telefon Galaxy Android buatannya menampilkan rating yang sama, walaupun kedalaman maksimum adalah kira-kira 5 meter (16 kaki).

Telefon Pixel Google yang lebih baharu membawa penarafan tahan air yang sama, tetapi Google memberi amaran bahawa ia bukan kalis air dan tahan air akan berkurangan dari semasa ke semasa kerana “kehausan biasa, pembaikan peranti, membukanya atau kerosakan.”

Sumber: Berita AP (29 Februari 2024)