Beri anak-anak barangan rumah untuk bermain bukan mainan plastik

Kanak-kanak boleh terdedah kepada plumbum hanya dengan menggigit atau meletakkan mainan plastik di dalam mulut mereka. – (Gambar Unsplash)

Mainan plastik mungkin tidak secomel dan polos seperti yang kelihatan.

Malah, dengan bahan kimia seperti plumbum dan ftalat tersembunyi di dalamnya, mainan plastik mungkin merupakan teman yang paling teruk untuk ditinggalkan oleh anak kecil anda.

Profesor Madya Dr Subhashini Jayanath berkata kanak-kanak boleh terdedah kepada plumbum hanya dengan menggigit atau meletakkan mainan plastik di dalam mulut mereka.

Kanak-kanak di bawah umur enam tahun lebih berisiko terhadap kesan pendedahan plumbum kerana mereka membesar pada kadar yang lebih cepat, katanya.

Pendedahan plumbum antara lain boleh mengakibatkan terbantut, kelewatan perkembangan, ketidakpedulian dan cabaran tingkah laku seperti impulsif.

“Kesan jangka panjang termasuklah merendahkan tahap kognitif (tahap kecerdasan), kesukaran pembelajaran, masalah dalam memberikan tumpuan, yang memberi kesan kepada prestasi mereka di sekolah.

Perunding perkembangan dan pakar pediatrik am Pusat Pakar Universiti Malaya Profesor Madya Dr Subhashini Jayanath. – (Gambar ihsan UMSC)

“Ia juga boleh menyebabkan gangguan pendengaran dan menjejaskan buah pinggang dan organ reproduktif,” kata Dr Subhashini, pakar perunding perkembangan dan pediatrik am di Pusat Pakar Universiti Malaya (UMSC).

Selain plumbum, mainan plastik juga mengandungi ftalat iaitu sekumpulan bahan kimia yang sering digunakan untuk melembutkan plastik yang mengganggu pengeluaran hormon dan sistem reproduktif.

Satu lagi bahan kimia yang biasa ditemui dalam plastik mudah lentur, seperti mainan mandian plastik dan anak patung plastik, ialah polivinil klorida (PVC) yang mengandungi plumbum dan ftalat.

Pada Disember 2023, Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) Mohideen Abdul Kader turut menyatakan kebimbangan mengenai kehadiran parafin berklorin dalam mainan plastik.

Mohideen memetik kajian yang dijalankan oleh International Pollutants Elimination Network (IPEN) yang menemui parafin berklorin rantai pendek (SCCP) dan parafin berklorin rantai sederhana (MCCP) dalam 31 sampel mainan plastik yang dikumpul dari 10 negara, termasuk Malaysia.

Mainan ini termasuk kuda yang ditiup, ayam yang mengeriting, itik getah, anak patung dan beruang teddy plastik.

Apa yang mengejutkan, SCCP telah disenaraikan untuk penyingkiran di bawah Konvensyen Stockholm pada 2017 kerana berterusan dan ketoksikannya.

Mainan terbaik adalah objek harian

Dalam dunia di mana plastik telah menjadi sesuatu yang tidak dapat dielakkan, Ong Sze Yin yang pertama kali menjadi ibu berkata ibu bapa mestilah membuat penyelidikan menyeluruh sebelum membeli apa-apa untuk anak-anak mereka.

“Ia bukan sekadar mainan. Malah botol air plastik adalah perkara biasa sekarang.

Dr Subhashini berkata menggunakan barangan rumah seperti kertas, pensel, periuk, kuali dan cengkerang mencetuskan kreativiti dan ciptaan kanak-kanak. – (Gambar Unsplash)

“Jadi, saya benar-benar melihat senarai bahan yang digunakan dalam setiap produk yang saya beli untuk anak saya yang berumur empat tahun,” kata Ong, seorang guru muzik dari Pahang.

Sementara itu, Renitha Ramoo menegaskan bahawa alternatif seperti mainan berasaskan kayu, walaupun lebih baik daripada mainan plastik, masih menimbulkan masalah lain.

“Walaupun mainan berasaskan kayu dikatakan lebih mesra alam, lebih selamat dan lebih baik untuk perkembangan kanak-kanak, ia boleh menjadi sangat mahal.

“Mainan berasaskan kayu juga menarik cendawan dengan cepat,” kata Renitha, yang mempunyai anak kecil berusia 16 bulan.

Dr Subhashini bersetuju dengan kebimbangan mereka.

Oleh itu, dia berkata mainan terbaik untuk kanak-kanak adalah objek harian yang sedia ada di rumah.

“Generasi terdahulu sering menggunakan barangan rumah seperti kertas, pensel, periuk, kuali dan cengkerang sebagai barangan permainan. Barangan ini mencetuskan kreativiti dan ciptaan kanak-kanak,” jelasnya.

Dr Subhashini juga menasihatkan ibu bapa untuk membeli mainan yang sesuai bagi kumpulan umur anak-anak mereka.

Kanak-kanak kecil berumur di bawah dua tahun, katanya, tidak boleh diberikan mainan dengan bahagian yang kecil atau boleh tanggal dan tidak dibenarkan tidur dengan banyak mainan lembut kerana ia boleh menyebabkan sesak nafas.

Mainan dengan bateri atau bahagian berputar harus dielakkan untuk kanak-kanak berumur antara tiga dan lima tahun kerana risiko kecederaan, katanya.

“Blok binaan kecil, kepingan teka-teki, kertas berwarna biasa dan gam, bersama-sama dengan krayon, pensel dan alatan lukisan adalah pilihan yang baik untuk mereka yang berumur antara lima dan tujuh tahun,” katanya.

Sumber: Malay Mail (1 Mac 2024)