BAGAIMANA MELINDUNGI DIRI SENDIRI & ORANG LAIN DARIPADA SAKIT

Tangan anda membuka pintu, mengendalikan wang, menyentuh susur tangan awam dan permukaan meja dan mengambil banyak kuman di sepanjang jalan. Tahukah anda: Tangan anda boleh mempunyai antara 100,000 hingga beberapa juta kuman pada bila-bila masa. Dan 4 daripada 5 kuman yang menyebabkan penyakit disebarkan melalui tangan.

Kita kerap menyentuh mata, hidung, dan mulut tanpa kita sedari. Kuman boleh masuk ke dalam tubuh melalui mata, hidung dan mulut dan menyebabkan kita sakit. Kuman daripada tangan yang tidak dicuci juga boleh masuk ke dalam makanan dan minuman semasa kita menyediakan atau memakannya. Kuman juga boleh dipindahkan ke objek lain, seperti susur tangan, bahagian atas meja, atau mainan, dan kemudian dipindahkan ke tangan orang lain.

Membuang kuman melalui mencuci tangan membantu mencegah cirit-birit dan jangkitan pernafasan, malah boleh membantu mencegah jangkitan kulit dan mata. Basuh tangan anda dengan sabun dan pastikan untuk menggosoknya selama 20 saat selepas batuk atau bersin, semasa menjaga orang sakit, sebelum makan, dan banyak lagi.

Adalah penting untuk mencuci tangan anda dengan sabun selepas menggunakan tandas juga. Satu gram najis manusia iaitu kira-kira seberat klip kertas boleh mengandungi 1 trilion kuman!

Kebersihan tangan yang betul boleh melindungi diri anda dan orang lain daripada jatuh sakit. Mencuci tangan adalah salah satu cara paling berkesan untuk mencegah penularan penyakit dan menyelamatkan nyawa, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Mencuci tangan mencegah jangkitan, yang mengurangkan jumlah antibiotik yang digunakan orang dan kemungkinan rintangan antibiotik akan berkembang. Mencuci tangan juga boleh mengelakkan orang daripada jatuh sakit dengan kuman yang sudah kebal terhadap antibiotik dan sukar untuk dirawat.