BAGAIMANA MENCIPTA KEBAHAGIAAN

Gambar melalui @mystical_medic

Fikiran manusia mampu mengubah realiti. Apabila anda mengubah cara anda melihat perkara dalam diri anda dan sekeliling anda, ia membantu anda membuat pandangan baharu terhadap kehidupan. Ini juga berfungsi bagi kebahagiaan. Pilihan, pemikiran dan tindakan anda boleh mempengaruhi tahap kebahagiaan anda.

Berikut adalah beberapa langkah kecil yang boleh anda ambil untuk meningkatkan kebahagiaan, oleh Mayo Clinic:

> Kelilingi diri anda dengan orang yang gembira. Berada di sekeliling orang yang berpuas hati meningkatkan mood anda sendiri. Dan dengan gembira, anda memberikan kembali sesuatu kepada orang di sekeliling anda.

> Membuat komitmen untuk mengamalkan rasa syukur. Kenal pasti sekurang-kurangnya satu perkara setiap hari yang meningkatkan kehidupan anda. Apabila anda mendapati diri anda memikirkan pemikiran yang tidak bersyukur, cuba gantikannya dengan pemikiran yang bersyukur. Fikirkan mengenai apa yang anda bersyukur apabila anda bangun pada waktu pagi dan sebelum anda tidur pada waktu malam.

> Jangan tangguhkan kegembiraan menunggu hari apabila hidup anda kurang sibuk atau kurang tekanan. Cari peluang untuk menghargai keseronokan kecil dalam kehidupan seharian. Fokus pada perkara positif pada masa sekarang, bukannya memikirkan masa lalu atau bimbang mengenai masa depan.

> Menghabiskan masa bersama rakan atau keluarga, mewujudkan sikap bersyukur dan pandangan optimis, memfokuskan pada tujuan anda dan hidup pada masa kini boleh membantu anda mengambil langkah ke arah menjadi lebih bahagia.

> Senaman meningkatkan mood dan meningkatkan emosi pada hari anda. Aktiviti fizikal membebaskan bahan kimia dalam otak anda yang boleh membawa kepada rasa lebih gembira, lebih santai dan kurang tertekan. Anda mungkin berasa lebih baik mengenai diri anda apabila anda bersenam dengan kerap, yang boleh meningkatkan harga diri dan meningkatkan keyakinan.