BAGAIMANA MENGURANGKAN JALAN SENDAT

Lebih banyak jalan = lebih banyak lalu lintas. Ini dikenali sebagai “Cetusan Permintaan”. Kajian menunjukkan bahawa peningkatan keupayaan jalan sering mengakibatkan peningkatan berkadar dalam jumlah lalu lintas, menafikan manfaat awal.

Memperluaskan infrastruktur jalan raya menggalakkan penggunaan kereta, yang membawa kepada pelepasan gas rumah hijau yang lebih tinggi dan kemerosotan alam sekitar. Itulah kesan alam sekitar yang buruk.

Melabur dalam pengangkutan awam menghasilkan lebih banyak kelebihan, kata UN-Habitat:

> Kecekapan: Pengangkutan awam menggerakkan lebih ramai orang dengan kurang ruang dan tenaga, mengurangkan lalu lintas dan meningkatkan kualiti udara.

> Penyertaan Sosial: Pengangkutan awam menjadikan kota lebih mudah diakses oleh semua orang, menggalakkan kesaksamaan dan keterangkuman sosial.

Rajah di bawah menunjukkan 3 skema kesesakan di lebuh raya ke sebuah kota. Yang pertama menunjukkan masalah (kereta memasuki kota), yang kedua penyelesaian biasa (memperluas lebuh raya), yang ketiga penyelesaian yang mengalihkan pemandu ke mod lain. (Urban Cycling Institute)