Menggubal undang-undang Generational End Game (GEG) tanpa berlengah-lengah

Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader pada Hari Tanpa Tembakau Sedunia menekankan untuk Menggubal undang-undang Generasi Penamat (GEG) tanpa berlengah-lengah lagi.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan menggubal Generational End Game (GEG) yang diterima pakai oleh jawatankuasa khas parlimen sebelum ini. Ia menyediakan peta jalan untuk menghapuskan penyakit sosial merokok dan vape.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS): kesihatan remaja, Malaysia 2022 mendedahkan bahawa “65.7% telah memulakan merokok, dan 48.5% telah memulakan penggunaan e-rokok/vape, masing-masing sebelum umur 14 tahun”. menganggarkan kira-kira 37 juta kanak-kanak berumur antara 13 dan 15 tahun menggunakan tembakau dan di banyak negara, kadar penggunaan e-rokok dalam kalangan remaja melebihi orang dewasa.

Antara sebab mengapa kanak-kanak mula merokok adalah kerana mereka ingin tahu dan juga berfikir bahawa tabiat itu membuatkan mereka kelihatan cool. Mereka tidak faham bahawa nikotin dalam produk tembakau, e-rokok atau vape adalah sangat ketagihan dan menyedut bahan kimia berbahaya.

Contoh rokok elektronik dan vape.

Untuk menarik kanak-kanak ke dalam tabiat ketagihan, industri e-rokok/vape mengguna pakai strategi yang digunakan oleh industri tembakau dalam menarik minat kanak-kanak, terutamanya dengan perisa produk yang menarik, reka bentuk pembungkusan dan warna. Pada tahun-tahun yang membawa kepada pelaksanaan amaran bergambar mengenai tembakau pembungkusan pada tahun 2009, syarikat-syarikat rokok melancarkan tergesa-gesa untuk memperkenalkan pembungkusan yang menarik dan produk inovatif – antaranya ialah pek dompet, pek butang, slim (rokok nipis menyasarkan wanita), lengan untuk pek rokok, sisipan dan sisipan (kad iklan bersaiz pek rokok untuk dimasukkan ke dalam), dan pek perayaan.

Di kedai runcit, konsep power wall yang digunakan oleh industri tembakau diguna pakai dengan memaparkan secara strategik produk yang menarik secara visual dengan jelas di dinding, selalunya di belakang juruwang. Ini menarik minat belia yang lebih cenderung kepada paparan visual sedemikian daripada perokok berpengalaman yang biasa dengan jenama dan perisa tertentu.

Saya sokong GEG.

Sebab mengapa industri e-rokok/vape mahu nikotin dikeluarkan daripada Akta Racun adalah kerana nikotin adalah sangat ketagihan dan komponen kimia yang memastikan perokok/vaper meneruskan tabiat tersebut. Ini juga bermakna bahawa industri mempunyai pengguna seumur hidup. Kerajaan telah membuat kesilapan besar untuk mengeluarkan nikotin daripada Akta Racun kerana, walaupun undang-undang memerlukan e-cecair untuk vape untuk menetapkan kandungan nikotin mereka, didapati dalam kajian bahawa label produk tidak menyenaraikan kandungan nikotin sebenar.

Syarikat rokok telah menceburkan diri dalam menghasilkan e-rokok/vape kerana negara-negara sedang meningkatkan tekanan ke atas produk tembakau konvensional dan oleh itu rokok/vape disebut-sebut sebagai ‘lebih selamat’ yang sebenarnya adalah palsu kerana terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa produk ini berbahaya.

Satu-satunya cara untuk berhenti mencipta generasi ketagih nikotin adalah dengan menghentikan produk merokok/vape secara berperingkat seperti yang dibayangkan oleh undang-undang GEG. Jika tidak ia akan membebankan negara dengan kos rawatan penyakit yang tinggi berkaitan tabiat itu. CAP telah mendapat tahu bahawa sebilangan besar murid sekolah menggunakan vape yang mudah didapati oleh mereka sama ada dari kedai atau rakan.

Oleh itu, kami menggesa rakyat Malaysia untuk tidak menjadi mangsa penyakit sosial menggunakan produk tembakau dan e-rokok/vape. Kami juga mengulangi bahawa kerajaan mesti segera menggubal undang-undang GEG demi kepentingan semua rakyat Malaysia. CAP akan mengesyorkan orang ramai dan pihak berkuasa untuk membaca buku “Tembakau Dijelaskan…Kebenaran tentang industri tembakau…dengan perkataannya sendiri”(“Tobacco Explained…The truth about the tobacco industry…in its own words”[1] ) oleh Clive Bates dan Andy Rowell untuk memahami maksud industri itu.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 31 Mei 2024

[1] Tobacco Explained…The truth about the tobacco industry…in its own words.
https://escholarship.org/content/qt9fp6566b/qt9fp6566b_noSplash_cf5479bcb22b38bca6c5db7a3ffb9dfe.pdf