Bagaimana saya berhenti merokok dan kekal selama 40 tahun

Oleh Adzhar Ibrahim

Di sinilah kita, pada satu lagi hari terakhir dalam satu tahun lagi di antara banyak yang kita lalui. Dan di sini kita mengharapkan lebih banyak lagi sebelum melabuhkan tirai.

Semasa saya masih muda, saya sering mengambil berat mengenai hari-hari yang seperti itu. Saya akan keluar bersiar-siar bersama dengan rakan-rakan dan kami mempunyai masa yang sama walaupun cuba dengan sedaya upaya saya untuk mengingatinya tetapi tidak lagi banyak.

Walau bagaimanapun, apa yang saya masih ingat ialah pada satu Malam Tahun Baharu iaitu tepat 40 tahun yang lalu. Tetapi pertamanya, beberapa latar belakang.

Saya pernah merokok. Kebanyakan rokok Winston tidak ditapis dalam paket lembut yang boleh digulung ke dalam lengan baju-T untuk kelihatan seperti James Dean. Atau, lebih cenderung seperti orang bodoh dalam kes saya, kerana lengan kurus saya boleh membolehkan seluruh karton dimuatkan dalam lengan baju saya.

Saya mula merokok ketika hendak masuk universiti. Saya mengembara ke seluruh Eropah dengan kereta yang dipinjam bersama beberapa rakan sekolah. Mereka semua merokok, seperti yang dilakukan oleh hampir semua orang pada masa itu, berbangga kerana mempunyai hak dan cara untuk membunuh diri sendiri dan orang di sekeliling mereka dengan rokok.

Selepas berhenti merokok dalam perjalanan itu, saya meneruskan pengajian di universiti dan selepas mula bekerja di Malaysia. Walaupun begitu, saya tahu ia tidak baik untuk kesihatan saya. Ayah saya seorang perokok tegar dan akhirnya menghidap semua penyakit yang berkaitan dengan merokok. Dan kemungkinan ibu saya menghadapi masalah kesihatan yang sama kerana semua asap rokok.

Bertahun-tahun kemudian ayah saya berhenti atas arahan doktor walaupun apabila dia menyelinap untuk merokok, dia cuba menyembunyikannya daripada anak-anaknya yang sudah dewasa. Apa yang berlaku ialah bapa yang paling tegas pernah saya kenali, yang kata-katanya sepatutnya merupakan undang-undang, bersembunyi daripada anak-anaknya untuk merokok!

Ayah saya memberitahu saya bahawa semasa dia membesar di kampungnya di Pulau Pinang pada tahun 1930-an, pada dasarnya tiada apa-apa dengan cara keseronokan atau hiburan. Tiada media sosial atau TV kabel dan tiada bekalan air atau elektrik, apatah lagi kekurangan wang dan peluang pekerjaan.

Merokok adalah salah satu perkara yang boleh dilakukan oleh remaja pada masa itu yang tidak akan menyebabkan mereka ditangkap, walaupun satu-satunya rokok yang mereka ada ialah “rokok daun” yang digulung daripada daun nipah yang dikeringkan dan tembakau murah. Tetapi ini sudah cukup untuk membuatkan mereka berasa seperti orang dewasa.

Saya tidak dapat membantunya tetapi lebih bersimpati kepada ayah sebaik sahaja mendengar ceritanya. Saya sendiri menghidap sedikit asma dan tahu saya tidak akan menikmati tahun baharu lagi jika saya terus merokok. Setiap malam tahun baharu, saya akan membuat azam untuk berhenti tetapi dalam beberapa hari sahaja saya telah melanggarnya.

Saya hairan mengapa saya boleh bertahan sebulan tanpa rokok ketika berpuasa pada bulan Ramadan, namun kembali merokok selepas itu seolah-olah tiada apa-apa perubahan. Saya kemudiannya mengetahui bahawa mungkin sebab saya terus gagal adalah kerana saya tidak pernah benar-benar mahu berhenti pada mulanya.

Terdapat sedikit keseronokan dalam merokok, terutamanya apabila bersama rakan-rakan, dengan secawan kopi panas atau ketika tertekan. Pada zaman saya rokok adalah murah dan terdapat lebih sedikit sekatan berbanding sekarang. Selain itu, hampir semua orang merokok pada masa itu, termasuk selalunya seorang atau dua ibu bapa.

Jadi, pada Malam Tahun Baharu 1983 saya mengucapkan selamat tinggal kepada resolusi yang tidak berguna bahawa saya akan berhenti. Saya keluar malam itu dan bersenang-senang seperti biasa menyambut tahun baharu.

Tetapi entah dari mana, saya bangun keesokan harinya, melihat diri saya di cermin dan memberitahu diri saya “tiada lagi rokok”. Saya berhenti merokok begitu sahaja: memutuskan untuk berhenti merokok sepenuhnya tanpa bantuan ubat-ubatan atau terapi pengganti nikotin (cold turkey) dan sama sekali tidak dirancang.

Ia amat sukar selama beberapa minggu, tetapi saya tidak pernah menyentuh sebatang rokok pun sejak itu.

Seorang rakan berkata, dia pernah berhenti selama 11 tahun tetapi kemudian ketagih lagi dan kembali kepada cara lamanya. Saya tahu jika saya menyentuh rokok sekali lagi, saya juga akan terpikat kembali ke dalam cengkaman ketagihan.

Sejak itu, saya juga berjaya membantu beberapa rakan untuk berhenti merokok. Ia adalah salah satu perkara terbaik yang pernah saya lakukan dan saya masih merasakan cahaya kehangatan memikirkannya sekarang.

Pada 1 Januari 2024, sudah 40 tahun sejak kali terakhir saya menyentuh sebatang rokok. Ini untuk 40 lagi, kebanyakannya mungkin hanya akan hidup kerana saya berhenti bertahun-tahun yang lalu.

Adakah anda juga mahu berhenti merokok dengan “Cara Adzhar”? Pertama, ambil rokok dan buang ke dalam tong sampah. Sekarang. Jangan fikir dan biarkan otak menipu anda kepada kegagalan lain.

Kemudian beritahu rakan dan orang tersayang bahawa anda telah berhenti merokok. Beri tekanan kepada diri sendiri dengan memberi komitmen kepada orang lain kerana mereka sayangkan anda, mengawal dan menggesa diri jika anda mahu menyentuh rokok lagi.

Jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, anda akan dapat meraikan satu lagi tahun bebas daripada rokok pada 1 Januari 2025. Tetapi anda perlu memulakan perjalanan itu sekarang dan jangan fikir, lakukan sahaja.

Sumber: Free Malaysia Today (31 Disember 2023)