
Tahukah anda: Lebih 800 juta orang kini mengalami kekurangan zat makanan, satu keadaan yang amat membimbangkan apabila satu pertiga daripada makanan yang bertujuan untuk kegunaan manusia terbuang atau hilang. Perangkaan menunjukkan bahawa 1.3 bilion tan makanan dibazirkan di seluruh dunia setiap tahun. Jumlah pembaziran makanan yang mengejutkan ini boleh memberi makan kepada kira-kira 3 bilion orang.
Sisa makanan disumbangkan oleh isi rumah, perniagaan, dan industri makanan itu sendiri. Angka sisa makanan isi rumah global yang tepat untuk 2025 belum tersedia, tetapi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan bahawa sekitar 19% daripada jumlah pengeluaran makanan global dibazirkan dalam isi rumah, perkhidmatan makanan dan runcit.
Mengurangkan sisa makanan adalah penting kerana ia menangani perubahan iklim dengan mengurangkan pelepasan metana daripada tapak pelupusan sampah dan memulihara sumber seperti air dan tanah yang digunakan bagi pengeluaran. Ia juga menyumbang kepada keterjaminan makanan dan melawan kelaparan, memastikan manfaat ekonomi dengan menjimatkan sumber, dan menjadikan sistem makanan kita lebih berdaya tahan dan mampan.
Untuk mengurangkan sisa makanan dan membantu alam sekitar:
- RANCANG makanan dan membeli-belah dengan menggunakan senarai untuk mengelakkan daripada pembelian yang berlebihan.
- SIMPAN makanan dengan betul untuk memaksimumkan kesegarannya.
- REKA BENTUK rak “makan saya dahulu” di dalam peti sejuk anda bagi bahan mudah rosak.
- GUNAKAN sisa makanan dan hasil yang tidak sempurna dengan membekukan atau mengubahnya menjadi hidangan yang baharu.
- FAHAM tarikh luput. Tarikh luput hanyalah cadangan oleh pengilang apabila makanan berada pada kualiti puncaknya, bukan apabila ia tidak selamat untuk dimakan. Meneliti makanan anda dengan melihat, menghidu atau melakukan sedikit ujian rasa membolehkan anda menentukan lebih lanjut mengenai statusnya daripada label yang akan memberitahu anda.
- MENDERMA barangan makanan yang tidak diperlukan dan bukannya membuangnya.
- TANAM buah-buahan dan sayur-sayuran anda sendiri. Ini memberi anda kawalan ke atas hasil anda, membolehkan anda menuai makanan pada tahap kematangan puncaknya dan menggunakannya sebelum ia rosak.
Semua orang boleh mengamalkan panduan mudah dan berkesan di atas untuk menghentikan kehilangan dan pembaziran makanan. Dengan menjimatkan sumber seperti tanah dan air serta mengurangkan pelepasan metana yang kuat daripada tapak pelupusan sampah, amalan ini mewujudkan sistem makanan yang lebih mampan.
“Kita semua mempunyai kuasa untuk mengurangkan kehilangan dan pembaziran makanan. Bahkan tindakan kecil pun akan berkesan. Dengan mengurangkan pembaziran, kita melindungi planet ini dan membantu memastikan lebih banyak makanan sampai kepada orang yang paling memerlukannya.” – UNEP

