BAHAN KIMIA PLASTIK TERSEMBUNYI DALAM MAKANAN

Gambar: Sarah Anne Ward

Consumer Reports baru-baru ini menguji kira-kira 100 makanan segera yang disukai ramai dan makanan ruji di pasar raya iaitu minuman, kacang dalam tin, perasa, produk tenusu, makanan segera, bijirin, makanan bayi, daging dan ayam, buah-buahan dan sayur-sayuran yang dibungkus, makanan yang tersedia untuk dimakan dan makanan laut bagi bisfenol dan ftalat. Ini adalah bahan kimia plastik yang boleh membahayakan kesihatan.

Mereka mendapati bahawa walaupun terdapat bukti yang semakin meningkat mengenai potensi ancaman kesihatan, bahan kimia ini kekal meluas dalam makanan dan orang ramai mengambil banyak bahan kimia ini.

Penemuan mengenai ftalat amat membimbangkan: Ia terdapat dalam hampir setiap makanan yang diuji, sering kali pada paras yang tinggi. Parasnya pula tidak bergantung kepada jenis pembungkusan, dan tidak hanya satu jenis makanan tertentu sahaja, katakanlah produk tenusu atau makanan yang tersedia untuk dimakan adalah lebih berkemungkinan daripada yang lain untuk mempunyainya.

Contohnya, paras ftalat yang tinggi ditemui dalam pic yang dihiris, salmon merah jambu, susu kocak coklat protein tinggi, yogurt rendah lemak vanila, dan beberapa makanan segera (termasuk nuget ayam rangup, burrito ayam dan burger dengan keju). Produk organik juga bermasalah: Malah, paras ftalat tertinggi yang kami temui adalah dalam tin cheesy ravioli organik.

Hari ini, pemplastik yang paling biasa dipanggil ftalat muncul di dalam hampir semua, bersama-sama dengan bahan kimia lain yang terdapat dalam plastik, termasuk bisfenol seperti BPA. Ini dikaitkan dengan senarai panjang kebimbangan kesihatan, walaupun pada paras yang sangat rendah.

Terdapat banyak cara bahan kimia ini memasuki makanan kita. Usaha awal untuk mengehadkan pendedahan kepadanya tertumpu pada pembungkusan, tetapi kini jelas bahawa ftalat khususnya juga boleh masuk daripada plastik dalam tiub, tali sawat penyampai dan sarung tangan yang digunakan semasa pemprosesan makanan, malah boleh masuk terus ke dalam daging dan terhasil melalui air dan tanah yang tercemar.

Masalah Dengan Bahan Kimia Plastik

Bisfenol dan ftalat dalam makanan kita membimbangkan kerana beberapa sebab.

Sebagai permulaan, penyelidikan yang semakin meningkat menunjukkan ia adalah pengganggu endokrin, yang bermaksud ia boleh mengganggu pengeluaran dan pengawalan estrogen dan hormon lain. Malah gangguan kecil dalam paras hormon boleh menyumbang kepada peningkatan risiko beberapa masalah kesihatan, termasuk diabetes, obesiti, penyakit kardiovaskular, kanser tertentu, kecacatan kelahiran, kelahiran pramatang, gangguan perkembangan saraf dan ketidaksuburan.

Masalah itu biasanya berkembang dengan perlahan, kadangkala selama beberapa dekad, kata Philip Landrigan, MD, Pakar Pediatrik dan Pengarah Program for Global Public Health and Common Good di Boston College. “Tidak seperti nahas kapal terbang, di mana semua orang mati serentak, orang yang mati akibat kesan ini mati selama bertahun-tahun.”

Satu lagi kebimbangan ialah dengan plastik yang begitu banyak terdapat dalam makanan dan di tempat lain, bahan kimia ini tidak dapat dielakkan sepenuhnya. Dan walaupun tubuh manusia cukup baik dalam menghapuskan bisfenol dan ftalat daripada sistem kita, pendedahan berterusan kepadanya bermakna ia memasuki darah dan tisu kita hampir secepat ia dihapuskan. Dan pemplastik khususnya boleh dengan mudah melarut resap daripada plastik dan bahan lain. Di samping itu, kesan berbahaya bahan kimia ini mungkin terkumpul, jadi pendedahan yang berterusan kepada jumlah yang sangat kecil dari masa ke masa boleh meningkatkan risiko kesihatan.

Semua itu menyukarkan untuk mengesan sebarang hasil kesihatan yang buruk, katakan serangan jantung atau kanser payudara kepada bahan kimia. Dan ia menyukarkan pengawal selia untuk menetapkan had untuk apa yang dianggap selamat bagi sebarang makanan. “Sebagai langkah pertama, kuncinya ialah untuk menentukan sejauh mana bahan kimia dalam bekalan makanan kita,” kata James E. Rogers, PhD, yang menyelia ujian keselamatan produk di Consumer Reports. “Kemudian kami boleh membangunkan strategi, sebagai masyarakat dan secara individu, untuk mengehadkan pendedahan kita.”

Berisiko Tinggi Walaupun Pada Paras Rendah

Untuk membantu mengetahui skop masalah, Consumer Reports menguji pelbagai jenis barangan makanan, dalam pelbagai pembungkusan. Mereka menguji 85 makanan, menganalisis dua atau tiga sampel setiap satu. Mereka mencari bisfenol dan ftalat, serta beberapa bahan kimia yang digunakan untuk menggantikannya. Turut termasuk dalam ujian adalah makanan yang disediakan, buah-buahan dan sayur-sayuran, susu dan produk tenusu lain, makanan bayi, makanan segera, daging, dan makanan laut, semuanya dibungkus dalam tin, kantung, kerajang, atau bahan lain.

Berita mengenai BPA dan bisfenol lain agak meyakinkan: Walaupun ini dikesan dalam 79% sampel yang diuji, parasnya adalah lebih rendah berbanding semasa Consumer Reports terakhir diuji bagi BPA.

Tetapi tidak ada berita baik mengenai ftalat yang ditemui dalam semua kecuali satu makanan. Dan parasnya jauh lebih tinggi daripada bisfenol.

Menentukan paras yang boleh diterima bagi bahan kimia ini dalam makanan adalah sukar. Pengawal selia di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah telah menetapkan nilai ambang hanya bagi bisfenol A (BPA) dan beberapa ftalat, dan tiada satu pun makanan yang diuji Consumer Reports mempunyai jumlah melebihi had itu.

Tetapi “kebanyakan nilai ambang ini tidak mencerminkan pengetahuan saintifik terkini, dan mungkin tidak melindungi daripada semua kesan kesihatan yang berpotensi,” kata Tunde Akinleye, saintis Consumer Reports yang menyelia ujian itu. “Kami tidak berasa selesa untuk mengatakan tahap ini baik-baik saja,” katanya. “Ianya tidak.”

Keputusan untuk membenarkan bahan kimia ini dalam makanan “bukan berasaskan bukti,” kata Ami Zota, ScD, Profesor Madya Sains Kesihatan Alam Sekitar di Columbia University Mailman School of Public Health di New York City, yang mengkaji risiko ftalat.

Contohnya, salah satu ftalat yang paling banyak dikaji dipanggil DEHP. Kajian mengaitkannya dengan rintangan insulin, tekanan darah tinggi, masalah pembiakan, menopaus awal dan kebimbangan lain pada paras yang jauh di bawah had yang ditetapkan oleh pengawal selia Amerika dan Eropah. Ia adalah ftalat paling biasa yang kami temui dalam ujian kami, dengan lebih separuh daripada produk yang kami uji mempunyai paras melebihi apa yang penyelidikan kaitkan dengan masalah kesihatan.

Di samping itu, Akinleye mengatakan bahawa dengan pendedahan kepada bahan kimia ini yang datang daripada banyak sumber iaitu bukan sahaja makanan tetapi juga produk lain, seperti resit bercetak dan habuk isi rumah, sukar untuk mengira berapa had “selamat” bagi satu makanan. “Semakin banyak kita belajar mengenai bahan kimia ini, termasuk bagaimana meluasnya bahan kimia ini, semakin nampak jelas bahawa ia boleh membahayakan kita walaupun pada paras yang sangat rendah,” katanya lagi.

Baca laporan penuh di sini:
https://www.consumerreports.org/health/food-contaminants/the-plastic-chemicals-hiding-in-your-food-a7358224781/