BAHAN KIMIA TOKSIK DITEMUI DALAM BEKAS PLASTIK HITAM CAT AIR

Ibu bapa perlu berhati-hati. Bekas cat air yang dibeli untuk anak anda mungkin datang bersama dengan bahan kimia toksik. Ia ditemui dalam bekas plastik hitam cat air yang dijual di Filipina.

Menurut kumpulan pemerhati toksik EcoWaste Coalition, 10 daripada 20 cat air dengan komponen plastik hitam yang dibeli dari kedai menjual bekalan sekolah yang dianalisis, didapati mengandungi bromin antara 1,724 hingga 6,527 bahagian sejuta (ppm) dan antimoni antara 251 kepada 1,125 ppm. Selebihnya sampel itu mempunyai kesan bromin dan/atau antimoni.

Bahan kimia itu dikenali sebagai komponen bahan kimia kalis api (BFR) yang merosakkan kesihatan.

BFR ialah bahan kimia sintetik yang ditambahkan pada produk pengguna untuk mencegah atau melambatkan merebaknya kebakaran dan mengurangkan kecederaan dan kerosakan yang berkaitan dengan kebakaran. Manusia terdedah kepada BFR, yang boleh meresap daripada produk yang digunakan, melalui pengambilan makanan, habuk dan air yang tercemar dan melalui pendedahan kulit.

Menurut Institut Sains Kesihatan Persekitaran Kebangsaan AS (NIEHS), “kesan buruk (pendedahan kepada kalis api) mungkin termasuk gangguan endokrin dan tiroid, imunotoksik, ketoksikan reproduktif, kanser, dan kesan buruk terhadap perkembangan janin dan kanak-kanak serta fungsi perilaku saraf” .

Cat air dengan bekas plastik hitam kitar semula yang mengandungi bromin dan antimoni.

“Kanak-kanak lebih terdedah kepada kesan toksik kerana otak dan organ lain mereka masih berkembang,” kata NIEHS.

Bahan Kimia Datang daripada Plastik E-Sisa Kitar Semula Mengandungi BFR

“Pengesanan unsur kimia bromin (nombor atom 35 dan simbol kimia Br) dan antimoni (nombor atom 51 dan simbol kimia Sb) pada plastik hitam bahan seni yang dianalisis menunjukkan kemungkinan penggunaan plastik kitar semula daripada sisa elektronik (e-sisa) yang mengandungi BFR. Bekas plastik TV, komputer dan alat elektronik lain biasanya berwarna hitam, menghasilkan plastik hitam apabila dikitar semula,” kata Ecowaste Coalition dalam kenyataan akhbar mengenai perkara itu.

“Penggunaan plastik e-sisa kitar semula dalam bekalan sekolah, mainan dan produk pengguna lain memberikan laluan langsung pendedahan kepada BFR, terutama dalam kalangan kanak-kanak. Langkah kawalan yang ketat diperlukan untuk menghentikan penggunaan tidak terkawal sisa plastik kitar semula dalam pembuatan barangan pengguna yang menyebarkan BFR ke dalam produk baharu dan ke tangan, mulut dan tubuh kanak-kanak,” kata penyelaras kebangsaan kumpulan itu Aileen Lucero.

“Walaupun analisis makmal diperlukan untuk mengenal pasti BFR khusus yang terdapat dalam produk yang disaring oleh EcoWaste Coalition, kehadiran bromin dan antimoni pada bekas cat air yang tidak diperlukan untuk memenuhi piawaian keselamatan kebakaran menunjukkan kitar semula sampah elektronik plastik yang tidak sesuai dengan BFR ke dalam produk pengguna, dan tindakan segera bagi mewujudkan had perlindungan kesihatan dan alam sekitar untuk kandungan POP dalam sisa untuk memastikan ekonomi sirkular yang tidak toksik,” kata Jitka Strakova, Penyelidik Global, Rangkaian Penghapusan Pencemaran Antarabangsa (IPEN).

Untuk melindungi kesihatan manusia dan alam sekitar, beberapa BFR disenaraikan dalam Konvensyen Stockholm mengenai Pencemar Organik Berterusan (POP), termasuk Penta-, Octa-, dan Deca- Polybrominated Diphenyl Ethers (PBDEs), Hexabromocyclododecane (HBBCD), dan Hexabromobiphenyl (HBB).

EcoWaste Coalition dan IPEN menekankan had kandungan POP yang rendah untuk bahan buangan perlu berada pada tahap yang akan menghalang kitar semula POP-BFR kepada produk baharu, serta melarang pengeksportan sisa yang mengandungi POP-BFR ke negara berpendapatan rendah dan sederhana.