10 MAKANAN TERBAIK UNTUK RAMBUT YANG SIHAT

Inginkan rambut bersinar dan sihat? Daripada salmon hinggalah kepada telur, jambu batu, tiram, makanan ini mempunyai khasiat yang baik untuk rambut.

1. Salmon untuk rambut bersinar

Ikan seperti salmon, sardin dan makarel penuh dengan asid lemak omega-3 yang sihat. Tubuh tidak boleh membuat lemak sihat ini, jadi perlu mendapatkannya daripada makanan atau suplemen. Ia membantu melindungi daripada penyakit, tetapi tubuh juga memerlukannya untuk menumbuhkan rambut dan memastikan ia berkilat dan penuh.

2. Tumbuh dengan Greek Yoghurt

Ia penuh dengan protein, bahan utama binaan rambut. Greek Yogurt juga mempunyai bahan yang membantu aliran darah ke kulit kepala dan pertumbuhan rambut. Ia dipanggil Vitamin B5 (dikenali sebagai asid pantotenik) dan mungkin membantu melawan penipisan dan keguguran rambut. Anda mungkin mengenali asid pantotenik sebagai ramuan pada label produk penjagaan rambut dan kulit.

3. Bayam untuk melawan rambut rapuh

Seperti banyak sayur-sayuran berdaun hijau gelap, bayam penuh dengan nutrien yang menakjubkan. Ia mempunyai banyak Vitamin A, ditambah dengan zat besi, beta karotena, folat dan Vitamin C. Ini berfungsi bersama untuk kulit kepala dan rambut panjang yang sihat. Ia mengekalkan rambut lembap supaya tidak patah. Nak campur sikit? Kubis daun adalah satu lagi pilihan hijau yang hebat.

4. Jambu batu untuk mengelakkan rambut pecah

Buah tropika ini kaya dengan vitamin C. Ia melindungi rambut daripada pecah. Satu cawan jambu batu mempunyai 377 miligram Vitamin C. Itu lebih daripada 4 kali ganda jumlah minimum harian yang disyorkan.

5. Bijirin diperkaya zat besi untuk mengelakkan kehilangan rambut

Mengambil terlalu sedikit zat besi boleh menyebabkan keguguran rambut. Tetapi boleh menemui nutrien penting ini dalam bijirin, bijirin dan pasta yang diperkaya, dan dalam kacang soya dan lentil. Daging lembu, terutamanya daging organ seperti hati, mempunyai banyak zat besi. Begitu juga dengan kerang dan sayur-sayuran berdaun gelap.

6. Ayam tanpa lemak untuk ketebalan rambut

Apabila tidak mendapat protein yang mencukupi, pertumbuhan rambut “berehat”. Memandangkan ia berhenti dan rambut yang lebih tua gugur, anda boleh mengalami keguguran rambut. Untuk mendapatkan protein daripada daging, pilih pilihan tanpa lemak seperti ayam atau ayam belanda, yang mempunyai kurang lemak tepu daripada sumber seperti daging lembu dan daging babi.

7. Ubi keledek untuk melawan rambut kusam

Mempunyai rambut kering yang hilang sinarnya? Ubi keledek dipenuhi dengan antioksidan yang baik untuk rambut yang dipanggil beta karotena. Tubuh menukar beta karotena kepada Vitamin A. Ia membantu melindungi daripada rambut kering dan kusam. Ia juga menggalakkan kelenjar di kulit kepala untuk membuat cecair berminyak yang dipanggil sebum yang menghalang rambut daripada kering. Anda juga boleh mendapatkan beta karotena dalam sayur-sayuran oren lain seperti lobak merah, labu, cantaloupe dan mangga.

8. Kulit kayu manis untuk peredaran

Taburkan rempah ini pada oat, roti bakar dan kopi. Ia membantu dengan aliran darah, juga dipanggil peredaran. Itulah yang membawa oksigen dan nutrien kepada folikel rambut.

9. Telur untuk Pertumbuhan

Protein dan asas besi dilindungi apabila makan telur. Ia kaya dengan vitamin B yang dipanggil biotin yang membantu pertumbuhan rambut. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan keguguran rambut. Biotin juga membantu menguatkan kuku yang rapuh.

10. Tiram untuk rambut penuh

Ini kaya dengan zink. Apabila tidak mempunyai cukup mineral ini dalam diet, ia boleh mengalami keguguran rambut walaupun di bulu mata. Sel-sel yang membina rambut bergantung pada zink untuk membantu ia bekerja keras. Anda juga boleh menemui mineral ini dalam daging lembu, ketam, udang galah dan bijirin yang diperkaya.

Sumber: Web MD (Disemak pada 25 Februari 2023)