BANDAR BUKAN DIBINA UNTUK KANAK-KANAK

Bolehkah anda berjalan dengan anak-anak anda tanpa menggenggam tangan mereka dan dengan cemas melihat lalu lintas serta berasa selesa dan santai? Jika anda tidak boleh, maka ada sesuatu yang tidak kena dengan reka bentuk. Dengan begitu banyak jalan raya dan lebuh raya yang sibuk, ibu bapa hari ini telah menyekat kebebasan anak-anak secara besar-besaran untuk melindungi keselamatan anak-anak mereka.

Perancangan dan reka bentuk bandar mesra kanak-kanak yang baik membentuk bandar supaya kanak-kanak aktif dan kelihatan dalam kehidupan seharian di jalan bandar, taman, dataran dan ruang awam yang lain. Ia melibatkan inisiatif yang mengambil serius pandangan dan pengalaman kanak-kanak, dan yang bertujuan untuk mengembangkan peluang mereka untuk bermain dan mengelilingi kejiranan mereka dan bandar yang lebih luas melalui campur tangan persekitaran binaan, kata Tim Gill, pakar Alam Bina untuk Majlis Reka Bentuk UK, dalam Laporan 2019, “Membina Bandar Sesuai untuk Kanak-kanak”.

Bandar bukan dibina untuk kanak-kanak, tetapi ia boleh jadi. Jika kita membina bandar untuk kanak-kanak, kita membina bandar untuk semua orang (Jay Stenge dalam “Strong Towns”).