Bayer diarah bayar AS$2.25 bilion dalam perbicaraan Roundup

Kira-kira 165,000 tuntutan dibuat di AS bagi kecederaan peribadi yang didakwa disebabkan oleh Roundup. (Gambar AP)

Plaintif didapati menghidap kanser akibat pendedahan kepada racun rumpai

Bayer diperintahkan membayar AS$2.25 bilion kepada seorang lelaki Pennsylvania yang berkata dia menghidap kanser akibat pendedahan kepada racun rumpai Roundup syarikat itu, kata peguam lelaki itu.

Juri Mahkamah Rayuan Umum Philadelphia mendapati bahawa limfoma bukan Hodgkins John McKivision adalah hasil daripada menggunakan Roundup bagi kerja-kerja di halaman rumahnya untuk tempoh beberapa tahun. Keputusan itu termasuk ganti rugi pampasan AS$250 juta dan ganti rugi punitif AS$2 bilion.

“Anugerah ganti rugi punitif juri menghantar mesej yang jelas bahawa syarikat multinasional itu memerlukan perubahan dari atas ke bawah,” kata Tom Kline dan Jason Itkin, Peguam McKivision, dalam satu kenyataan bersama.

Bayer dalam satu kenyataan berkata ia tidak bersetuju “dengan keputusan juri yang bercanggah dengan bukti saintifik yang begitu banyak dan penilaian saintifik serta kawal selia di seluruh dunia, dan percaya bahawa kami mempunyai hujah yang kukuh mengenai rayuan bagi membatalkan keputusan ini dan anugerah ganti rugi yang berlebihan secara tidak berperlembagaan dihapuskan atau dikurangkan.”

Bayer menambah bahawa beberapa anugerah ganti rugi sebelum ini dikurangkan lebih daripada 90%.

Keputusan itu dibuat selepas lima lagi kemenangan baru-baru ini lewat tahun lepas oleh plaintif yang menyaman Bayer terhadap Roundup, walaupun syarikat itu memenangi perbicaraan yang terbaharu pada Disember, serta beberapa rentetan perbicaraan yang lebih awal. Secara keseluruhannya, ia memenangi 10 daripada 16 perbicaraan Roundup yang terakhir.

Kira-kira 165,000 tuntutan dibuat di Amerika Syarikat (AS) terhadap syarikat itu bagi  kecederaan peribadi yang didakwa disebabkan oleh Roundup, yang diperolehi Bayer sebagai sebahagian daripada pembelian AS$63 bilion syarikat agrokimia AS Monsanto pada 2018. Kebanyakan plaintif, seperti McKivision, mendakwa produk itu menyebabkan mereka menghidap limfoma bukan Hodgkins.

Bayer berkata bahawa kajian berdekad menunjukkan Roundup dan bahan aktifnya, glifosat, selamat bagi kegunaan manusia.

Roundup adalah antara racun rumpai yang paling banyak digunakan di AS, walaupun syarikat itu menghentikan jualannya secara berperingkat bagi kegunaan rumah pada tahun lepas.

Pada 2020, Bayer menyelesaikan kebanyakan kes Roundup yang belum selesai sehingga AS$9.6 bilion tetapi gagal mendapatkan penyelesaian yang meliputi kes masa hadapan. Lebih daripada 50,000 tuntutan masih belum selesai.

Rentetan kerugian tahun lepas menghasilkan keputusan terhadap syarikat itu berjumlah lebih daripada AS$2 bilion. Bayer merayu keputusan itu, yang termasuk anugerah ganti rugi punitif yang besar yang mungkin akan dikurangkan kerana melebihi garis panduan Mahkamah Agung AS.

Kerugian itu menyebabkan beberapa pelabur mempersoalkan strategi undang-undang Bayer dalam mempertahankan kes Roundup. Syarikat itu berkata pada November bahawa ia akan terus melawan kes di mahkamah dan “tidak mempunyai selera untuk menulis cek besar” untuk menyelesaikannya.

Syarikat itu juga mempertimbangkan rancangan untuk memutuskan perniagaan sains tanamannya, sebahagiannya disebabkan oleh kebimbangan mengenai liabiliti Roundup, walaupun ia berkata awal bulan ini bahawa ia mengetepikan rancangan itu buat masa ini dan memberikan tumpuan kepada penyusunan semula dalaman.

Lebih banyak perbicaraan Roundup dijangka lewat tahun ini.

Sumber: Free Malaysia Today (27 Januari 2024)