Penemuan yang membimbangkan oleh saintis mengenai hampir semua sumber protein: ‘Tiada cara untuk menyembunyikannya’

Kajian terbaharu mengenai makanan kaya protein, termasuk daging lembu dan tauhu, mendedahkan mikroplastik dalam hampir 90% sampel.

Apa yang berlaku?

Penyelidik dari Ocean Conservancy dan University of Toronto menganalisis lebih daripada sedozen jenis protein yang berbeza termasuk makanan laut, daging babi, ayam, daging lembu, dan tauhu. Mereka menemui mikroplastik dalam hampir 90% sampel yang mereka uji dan menganggarkan bahawa purata orang dewasa Amerika boleh menggambil sekurang-kurangnya 11,000 keping mikroplastik setiap tahun.

Setiap hidangan, udang berlapis tepung roti mempunyai mikroplastik paling banyak, diikuti oleh nuget berasaskan tumbuhan dan nuget ayam. Dada ayam, daging babi pinggang dan tauhu mempunyai paling sedikit.

Oleh kerana produk yang sangat diproses seperti udang yang dilapisi tepung roti dan nuget ayam mengandungi lebih banyak zarah mikroplastik setiap gram, penyelidik mencadangkan bahawa pemprosesan makanan boleh menjadi sumber pencemaran.

Kenapa kajian ini penting?

Kajian ini menambah bukti yang semakin meningkat mengenai kelaziman mikroplastik dalam persekitaran semula jadi dan dalam tubuh. Penyelidikan telah pun mendokumentasikan mikroplastik dalam air, buah-buahan dan sayur-sayuran, garam, gula, beras, susu, dan bir.

Malah, satu kajian mendapati bahawa purata orang dewasa mengambil kira-kira 2,000 mikroplastik setiap tahun melalui garam sahaja. Pendedahan manusia kepada mikroplastik juga datang daripada penyedutan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) baru-baru ini mengeluarkan laporan yang meringkaskan badan penyelidikan mengenai kesan kesihatan mikroplastik. Walau bagaimanapun, ia mengatakan masih terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan sebenar.

“Walaupun kita masih tidak mengetahui apakah kesan terhadap kesihatan manusia daripadanya, jika ada, kita perlu mengambil serius perkara ini kerana ini adalah masalah yang tidak akan hilang dengan sendirinya, dan ia hanya akan semakin teruk memandangkan semakin banyak plastik yang kita gunakan dan buang,” kata George Leonard, salah seorang pengarang kajian dan ketua saintis di Ocean Conservancy, memberitahu The Washington Post.

Apa yang sedang dilakukan mengenai mikroplastik?

“Tidak ada cara untuk menyembunyikan daripada plastik jika anda sedang makan,” kata Leonard kepada The Washington Post. “Jika keinginan anda seperti, ‘Saya mahu memilih sesuatu yang tidak mempunyai sebarang plastik di dalamnya,’ anda benar-benar tidak boleh.”

Pakar mengatakan bahawa mikroplastik akan kekal dalam alam sekitar jika manusia terus menggunakan plastik yang direka untuk bertahan, lapor The Washington Post.

“Kami telah mereka bahan-bahan ini untuk bertahan selama berabad-abad, jika tidak beribu tahun, jadi itu perlu dianggap sebagai kecacatan reka bentuk,” Paul Anastas, Pengarah Pusat Kimia Hijau dan Kejuruteraan Hijau (CGCGE) Universiti Yale, memberitahu penerbitan itu. “Kami tahu cara mereka bentuk polimer yang merosot secara tidak berbahaya ke dalam alam sekitar, bukan kepada zarah yang lebih kecil dan lebih kecil.”

Sementara itu, lebih banyak alternatif mesra alam kepada plastik semakin mendapat perhatian. Ini termasuk bahan yang diperbuat daripada rumpai laut dan alga yang dikitar semula. Para saintis juga telah menemui cara untuk memecahkan plastik sebelum menjadi masalah dengan menggunakan cacing lilin yang lapar dan kulat.

Sumber: Yahoo News (27 Januari 2024)