CAP: Jangan korbankan kesihatan dan nyawa orang ramai demi keuntungan syarikat

Gambar oleh Freepik

Kami merujuk kepada laporan berita baru-baru ini bahawa pihak berkuasa Pulau Pinang  menolak cadangan CAP untuk menyekat waktu operasi bagi restoran dan kedai makan 24 jam. Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang, YB Jason M. L. H’ng menyatakan cadangan CAP “bukan sahaja mengganggu mata pencarian pekerja tetapi juga membawa kepada kesan domino ke atas ekonomi.” Beliau tidak menjelaskan bagaimana keadaan itu berlaku.

Apa yang anehnya Kerajaan Perpaduan di Pulau Pinang bercanggah dengan pendirian Menteri Kesihatan Kerajaan Perpaduan di peringkat Persekutuan yang akan mengkaji cadangan itu dan membuat keputusan selepas berunding dengan semua pihak berkepentingan. Itulah perkara yang wajar dilakukan.

Kesihatan dan nyawa pekerja serta rakyat kita tidak seharusnya dikorbankan di atas dasar mengutamakan dakwaan H’ng demi untuk ‘manfaat ekonomi’. Kajian menunjukkan hubungan antara makan lewat malam dan obesiti yang merupakan masalah kesihatan negara. Satu kajian baharu oleh Sekolah Perubatan Harvard (HMS) mendapati bahawa apabila kita makan ia memberi kesan ketara kepada penggunaan tenaga, selera makan, dan laluan molekul dalam tisu adipos.

Kajian mendapati bahawa makan empat jam lewat mempunyai perbezaan yang ketara bagi tahap kelaparan kita, cara kita membakar kalori selepas kita makan, dan cara kita menyimpan lemak dalam badan kita. Laporan itu menyatakan bahawa penyelidikan terdahulu mengenai isu itu menunjukkan bahawa makan lewat dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti, peningkatan lemak badan, dan menjejaskan kejayaan penurunan berat badan.

Baru-baru ini Timbalan Menteri Kesihatan kita mendedahkan bahawa terdapat hampir lima juta rakyat Malaysia berisiko dijangkiti penyakit pradiabetes atau diabetes. Pradiabetes  menjadi kebimbangan kesihatan awam yang semakin meningkat kerana potensinya untuk berkembang menjadi diabetes.

Satu kajian yang diterbitkan oleh agensi kesihatan British Public Health England menyatakan bahawa berat badan berlebihan atau obes adalah faktor risiko utama yang boleh berubah bagi diabetes jenis 2.

Mengenai kesan kesihatannya, laporan itu menyatakan bahawa orang yang menghidap diabetes lebih berisiko mendapat pelbagai keadaan kesihatan kronik termasuk penyakit kardiovaskular, buta, amputasi, penyakit buah pinggang dan kemurungan berbanding orang yang tidak mempunyai diabetes.

Laporan itu selanjutnya menyatakan bahawa diabetes membawa kepada risiko dua kali ganda bagi penyakit kardiovaskular, dan retinopati diabetik adalah punca utama kehilangan penglihatan yang boleh dicegah dalam kalangan orang yang berumur bekerja di England dan Wales. Diabetes adalah punca utama kematian awal dengan sekitar 23,300 kematian tambahan pada 2010-11 di England disebabkan oleh penyakit itu.

Mengenai kesan ekonomi pula, laporan itu menyatakan bahawa dianggarkan pada 2010-11 kos penjagaan pesakit langsung (seperti rawatan, campur tangan dan komplikasi) bagi mereka yang menghidap diabetes jenis 2 di UK ialah £8.8 bilion dan kos tidak langsung (kehilangan produktiviti sedemikian akibat peningkatan kematian dan penyakit serta keperluan untuk penjagaan tidak formal) adalah kira-kira £13 bilion.

Kos penjagaan kesihatan langsung tahunan daripada diabetes di Malaysia adalah kira-kira RM4.4 bilion, 227 peratus lebih tinggi daripada kanser (RM1.3 bilion) dan 11 peratus lebih tinggi daripada penyakit kardiovaskular (RM3.9 bilion). Jumlah besar RM 9.65 bilion dibelanjakan setiap tahun untuk menangani penyakit tidak berjangkit (NCD) di negara ini. Angka ini tidak termasuk kos kehilangan produktiviti akibat penyakit dan kematian akibat penyakit tidak berjangkit.

Kos merawat pesakit diabetes dan kehilangan produktiviti pekerja disebabkan antara faktor lain ialah makan lewat malam, jauh melebihi dakwaan kerugian ekonomi oleh H’ng. Pihak berkuasa Pulau Pinang perlu menunggu hasil rundingan Menteri Kesihatan dan tidak tergesa-gesa mempertahankan restoran dan kedai makan 24 jam.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 9 Mei 2024