Galakkan Budaya Membaca di Malaysia – Jom Baca!

“Jom Kita Bincang!” menampilkan 2 pameran dan “Perpustakaan kecil Sweden” di Perpustakaan Raja Tun Uda di Shah Alam, di mana pelawat boleh belajar mengenai cara kelestarian, kesihatan dan isu sosial boleh dipertingkatkan melalui kesusasteraan kanak-kanak. (Gambar: The Star/Azlina Abdullah)

Membaca adalah lebih daripada sekadar celik huruf, ia juga mengenai mempelajari kemahiran yang diperlukan untuk membina dunia yang lebih baik dan masa depan yang lebih cerah. Tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua tabiat membaca dan kefahaman dalam kalangan golongan muda di seluruh dunia semakin berkurangan.

Untuk mengukuhkan keupayaan membaca dalam kalangan anak muda Malaysia, Duta Sweden ke Malaysia, Dr Joachim Bergstrom berhubung dengan pertubuhan terkemuka Sweden yang terlibat dalam bidang kesusasteraan kanak-kanak, seperti Astrid Lindgren Memorial Award, Swedish Arts Council dan Swedish Institute untuk bekerjasama dalam projek itu.

Sekumpulan kanak-kanak menghabiskan hujung minggu yang tenang baru-baru ini di “Perpustakaan Kecil Sweden” di Perpustakaan Raja Tun Uda di Shah Alam. (Gambar: The Star/Azlina Abdullah)

Hasilnya Jom Kita Bincang! (Let’s Talk About It!), pameran buku kanak-kanak yang dipamerkan di Perpustakaan Raja Tun Uda di Shah Alam, Selangor. Pameran ini meneroka bagaimana kesusasteraan kanak-kanak boleh meneruskan dialog mengenai kemampanan, kesihatan, hak dan isu sosial yang lain.

“Sastera kanak-kanak boleh menjadi inspirasi besar bagi minda muda dan masyarakat secara amnya. Jika kita semua membesar dengan cerita yang menghargai rasa hormat antara satu sama lain dan untuk alam semula jadi, dasar dan tingkah laku yang mampan dari segi sosial dan alam sekitar secara semula jadi akan mengikutinya,” kata Bergstrom. (Star, 16 Mac 2024).

“Dengan kerjasama Bernama dan kerajaan Malaysia, Jom Kita Bincang kini akan bertemu dengan Jom Baca, iaitu kempen tahunan membaca kebangsaan yang merupakan contoh cemerlang satu usaha yang diperlukan untuk mengukuhkan kemahiran membaca,” katanya dalam surat kepada akhbar (Star, 23 April 2024).

Pameran Jom Kita Bincang dijangka akan ke Pulau Pinang pada Mei dan Kuching, Sarawak pada Jun.

Orang ramai digalakkan untuk menyokong inisiatif hebat ini. Jom Baca!