CAT SEMBURAN MENGANDUNGI PLUMBUM YANG TINGGI

Berhati-hati dengan cat aerosol yang mengandungi kepekatan plumbum yang tidak didedahkan, bahan kimia berbahaya yang diharamkan dalam pembuatan cat.

Memberikan barangan rumah anda lapisan cat baharu untuk Tahun Baharu? Berhati-hati: cat aerosol yang anda gunakan mungkin mempunyai kandungan plumbum toksik yang tinggi di dalamnya.

Kumpulan pemantau toksik Filipina mengumumkan bahawa ia menemui banyak cat semburan di pasaran yang tercemar dengan kepekatan plumbum yang tinggi, bahan kimia terlarang dalam pembuatan cat.

Dalam satu kenyataan, EcoWaste Coalition mendedahkan bahawa ia menemui 31 produk cat semburan daripada 12 jenama mengandungi plumbum melebihi had undang-undang Filipina iaitu 90 bahagian per sejuta (bps). Cat yang kebanyakannya diimport dari China dan Thailand itu dijual kepada pengguna yang tidak mengetahui di kedai dan oleh peruncit dalam talian kerana melanggar peraturan cat plumbum negara.

Plumbum diharamkan dalam pembuatan bukan sahaja cat, tetapi juga salutan permukaan yang serupa untuk melindungi kesihatan manusia dan alam sekitar. Namun ujian kumpulan itu berkali-kali mendapati ia terdapat dalam cat yang dijual.

Beberapa cat semburan yang baharu ditemui di Filipina dengan tahap plumbum toksik yang melanggar peraturan cat plumbum.

Dalam ujian terbaharu Ecowaste Coalition, 24 daripada 31 cat yang terlibat mengandungi kepekatan plumbum tinggi melebihi 10,000 bps. Mendahului senarai produk dengan kandungan plumbum tertinggi ialah Sanvo Aerosol Paint (kuning) dengan 118,000 bps dan Top Tibay Spray Paint (kuning kenari) dengan 111,000 bps.

Antara jenama cat semburan dengan kandungan plumbum melebihi 90 bps ialah Chappie (merah jingga), Greenfield (emas), JM (hijau rumput, hijau daun), Koby (merah tua, merah Mars, merah jingga, merah Suzuki), Korona (hijau rumput), Nikko (hijau epal, hijau rumput, hijau, jingga, kuning sederhana, kuning), Parlux (kuning kenari), Sanvo (jingga, kuning), Tiger (hijau rumput, merah terang, kuning lemon), Top Tibay (hijau segar, kuning kenari, kuning sederhana), Yestar (kuning seni), dan Bad Axe (biru langit, hijau jed, kuning kenari, kuning Gongcheng kuning jingga, kuning jingga).

Tiada satu pun daripada cat ini memberikan maklumat kandungan plumbum dan amaran. Malah, 4 cat semburan Korona dan Tiger yang mengandungi plumbum juga membawa piktogram “Tiada Pb” (Pb ialah simbol kimia bagi plumbum daripada Latin untuk plumbum) walaupun mempunyai plumbum dalam julat 171 hingga 67,800 bps.

Gesaan diulangi: Haramkan cat plumbum.

“Terdapatnya cat berasaskan plumbum dalam pasaran walaupun pengharaman itu amat membimbangkan kerana produk sedemikian merupakan sumber utama pendedahan plumbum dalam kalangan kanak-kanak,” kata Jeiel Guarino, Juru Kempen Cat Plumbum Antarabangsa, Rangkaian Penghapusan Pencemaran Antarabangsa (IPEN).

“Plumbum dianggap sebagai toksik bukan nilai ambang di mana tiada nilai ambang diketahui bagi pendedahan plumbum yang dianggap selamat. Pendedahan kepada neurotoksin yang kuat ini boleh membahayakan otak dan sistem saraf kanak-kanak yang sedang berkembang, yang boleh mengakibatkan masalah pembelajaran, kecerdasan berkurangan, prestasi rendah di sekolah dan masalah tingkah laku.”

CAP menasihatkan pengguna supaya sentiasa berwaspada dan menjauhi cat berbahaya di atas.