DIET manakah yang terbaik untuk Planet ini?

MAKAN UNTUK BUMI (Bahagian 1)

Sains memberitahu bahawa kita perlu mengurangkan daging dan tenusu untuk membantu menangani perubahan iklim. Inilah yang ditemui oleh New Zealand.

DALAM KAJIAN 2020, penyelidik Universiti Otago membangunkan pangkalan data pelepasan makanan khusus New Zealand untuk 346 makanan yang biasa dimakan. Pangkalan data ini mengira jumlah pelepasan untuk setiap makanan dan mempertimbangkan setiap bahagian kitaran hayat makanan, seperti pertanian dan pemprosesan, pengangkutan, pembungkusan, gudang dan pengedaran serta keperluan penyejukan untuk produk sejuk. Apabila mereka melihat pelepasan gas rumah hijau bagi makanan yang berbeza, mereka mendapati:

> Daging lembu dan kambing (haiwan ruminan) adalah penyebab terbesar.

> Daging yang diproses, mentega dan kerang juga merupakan penghasil pelepasan yang tinggi.

> Diet vegan tanpa sisa makanan mempunyai kesan iklim yang paling rendah – ia mengurangkan pelepasan sebanyak 42%.

Pengarang kanan Alex Macmillan berkata penyumbang utama kepada pelepasan daging merah ialah pertanian serta pemprosesan, lapor Consumer NZ.

DALAM KAJIAN 2021 dalam British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health, saintis membandingkan kesan kos dan iklim 4 diet bagi 4 keluarga di New Zealand (NZ) selama dua minggu.

4 diet tersebut ialah: (1) diet NZ semasa (2) diet sihat yang memenuhi garis panduan pemakanan sihat NZ (3) diet fleksitarian (terutamanya vegetarian dengan daging dan ikan sekali-sekala) dan (4) vegan (tiada produk haiwan).

Inilah yang mereka temui:

PURATA          PELEPASAN DIET (CO2e)

Semasa                    597

Sihat                        452

Fleksitarian           263

Vegan                     203

Diet vegan sekali lagi didapati sebagai diet yang lebih hijau. Diet NZ semasa menjana hampir 3 kali ganda pelepasan diet vegan.

Akan datang: 3 Cara Makan Secara Mampan

Sila hulurkan sumbangan anda di https://consumer.org.my/ms/make-a-donation-malay/