GAM BAIKI TAYAR BASIKAL PANCIT TOKSIK

Kumpulan pemerhati EcoWaste Coalition di Filipina menggesa penunggang basikal dan mekanik basikal supaya berhati-hati dengan risiko kesihatan apabila menggunakan gam untuk membaiki tiub dalam yang pancit kerana ia mungkin mengandungi benzena, bahan karsinogenik (penyebab kanser), mutagenik (boleh menyebabkan mutasi genetik) dan bahan toksik (beracun).

Kumpulan itu mengeluarkan amaran toksik terbaharunya selepas membeli kit membaiki basikal di Manila yang disertakan dengan pelbagai alatan, tampalan untuk tiub dalam dan gam dengan nama “Red Sun”. Kit membaiki tayar yang mengandungi gam itu juga dijual dalam talian.

Labelnya tidak menyediakan senarai ramuan gam, tetapi memberi amaran bahaya yang mengatakan: “Wap berbahaya. Memudaratkan atau membawa maut jika tertelan. Sangat mudah terbakar. Mengandungi penyulingan petroleum. Gunakan dalam keadaan pengudaraan yang baik.”

“Penunggang dan mekanik basikal perlu sedar mengenai risiko kesihatan terdedah kepada gam yang mengandungi benzena, toluena dan bahan berbahaya lain, yang berbahaya jika terhidu, tertelan atau bersentuhan dengan kulit,” kata EcoWaste Coalition.

“Peruncit perlu berhenti daripada menjual kit membaiki tayar yang mengandungi gam toksik ini,” kumpulan itu mencadangkan. “Pengilang perlu menggantikan benzena dan bahan berbahaya lain dengan pengganti bukan toksik, dan mendedahkan bahan kimia pada label produk untuk memaklumkan dan membimbing pengguna,” tambahnya.

Seperti yang diterbitkan di dalam Gerbang Keselamatan Kesatuan Eropah (sistem amaran pantas blok serantau untuk produk bukan makanan berbahaya), pihak berkuasa kawal selia di Cyprus, Jerman, Itali, Belanda, Slovenia dan Sepanyol telah mengeluarkan pemberitahuan menarik balik kit membaiki tayar dengan gam Red Sun dari pasaran kerana melanggar piawaian kimia EU.

Contohnya, dalam pemberitahuan oleh kerajaan Belanda yang diterbitkan pada 2018, gam itu dilaporkan mengandungi benzena (nilai terukur: 0.8% mengikut berat) dan toluena (nilai terukur: 5.8% mengikut berat). Menurut pihak berkuasa, “benzena boleh menyebabkan kanser dan kecacatan genetik, manakala toluena disyaki merosakkan kesuburan anak dalam kandungan.”

Beberapa pemberitahuan yang dikeluarkan oleh kerajaan Sepanyol antara 2009 hingga 2017 juga mendapati tahap berlebihan kloroform, metilena klorida dan 1,2 dikloroetana dalam gam Red Sun yang ditarik balik.

Pihak berkuasa memberi amaran Kloroform dan metilena klorida adalah bahan yang disyaki menyebabkan kanser, manakala 1,2 dichloroethane adalah karsinogenik dan toksik jika terhidu atau jika ia bersentuhan dengan kulit.

Pemberitahuan yang dikeluarkan oleh kerajaan Sepanyol pada 2011 dan 2013 juga mendapati gam Red Sun dengan benzena berjumlah 60% hingga 77% mengikut berat.

Selain gam Red Sun, Gabungan EcoWaste juga turut menarik perhatian kepada gam Gummilosung, Slime dan Walfort, yang ditarik balik oleh kerajaan Lithuania dan Belanda pada 2020, 2021 dan 2022 kerana kandungan toluenanya diukur pada 83%, 89% dan 95.3% mengikut berat masing-masing.

“Pengguna berhak untuk mendapat produk yang selamat dan dilabelkan dengan secukupnya, termasuk penyenaraian bahan kimia yang terdapat dalam sesuatu produk,” tegas EcoWaste Coalition.