Haid Awal Kerana Makan

Sekitar 16% kanak-kanak perempuan Amerika mengalami pembesaran payudara ketika berusia 7 tahun, dan 30% ketika berusia 8 tahun. Seratus tahun dahulu, purata kanak-kanak mengalami haid pertama ialah ketika berusia 16-17 tahun. Anak gadis yang matang awal cenderung kurang keyakinan diri dan mudah menjadi murung. Di antara kesan biologi yang dialami adalah risiko lebih tinggi mendapat beberapa jenis kanser (payudara, ovari dan endometrium), obesiti, hiperinsulinaemia, hipertensi dan penyakit jantung. Salah satu dalangnya dipercayai kerana memakan daging daripada haiwan yang disuntik hormon.

Daging lembu dan daging ayam-itik sering disuntik hormon untuk mencepatkan pembesarannya. (Di sebalik mengambil masa 16 minggu untuk anak ayam membesar, kini cuma mengambil masa 6 minggu!)

Sesudah disuntik, sisa hormon kekal di dalam badan haiwan. Hormon itu pula tidak tersingkir apabila kita memasak dan memakan daging haiwan tersebut. Sebaliknya ia masuk ke dalam tubuh dan mencepatkan perkembangan biologi kanak-kanak perempuan (akil baligh pramatang).

Selain itu daging juga kaya lemak. Lemak berlebihan dalam tubuh diketahui boleh menyebabkan pengeluaran estrogen yang berlebihan.

 

MAKLUMAT LANJUT: Keburukan Makan Daging