Hapuskan Racun Makhluk Perosak yang Sangat Berbahaya

Racun Makhluk Perosak yang Sangat Berbahaya (HHP) ini membentuk sebahagian yang agak kecil daripada semua racun perosak berdaftar. Namun, ia menyebabkan kemudaratan yang paling teruk kepada kesihatan manusia dan alam sekitar.

Setiap tahun, kira-kira 400 juta petani dan pekerja ladang diracuni oleh racun makhluk perosak, mengakibatkan sekurang-kurangnya 11,000 kematian. Disebabkan ia sangat toksik, HHP bertanggungjawab bagi sejumlah besar kejadian keracunan akut yang tidak disengajakan ini. Lebih daripada 95% kes keracunan berlaku di dunia selatan, di mana banyak HHP dieksport oleh negara berpendapatan tinggi yang telah mengharamkan racun makhluk perosak ini. Dianggarkan lagi bahawa 150,000 kematian setiap tahun akibat keracunan diri yang boleh dicegah dengan mengharamkan HHP yang sering digunakan untuk bunuh diri.

HHP dianggap oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai “kebimbangan kesihatan awam utama.” Pendedahan kepada HHP, termasuk melalui pengambilan sisa dalam makanan dan air, dikaitkan dengan kemudaratan kesihatan jangka panjang dan tidak dapat dipulihkan seperti kanser, kerosakan kepada kesuburan dan anak dalam kandungan, gangguan sistem hormon, dan pelbagai penyakit kronik. Walaupun kesannya yang meluas, tidak ada tindakan global untuk menanganinya secara tegas #KrisisToksik yang disebabkan oleh HHP. Persidangan Bahan Kimia Sedunia (ICCM 5) yang akan datang pada bulan ini menawarkan peluang sekali dalam satu generasi kepada #PhaseOutHHPs.

Beritahu ICCM 5: #PhaseOutHHPs! Tandatangan pada surat kami di pautan berikut: bit.ly/ToxicCrisis

Sumber: Pesticide Action Network North America