Haramkan jualan aksesori kereta yang berbahaya

Dummy buckle atau alat nyah aktif penggera tali keledar.

Pada 12 Mei 2021, akhbar New Strait Times melaporkan bahawa Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) telah mengeluarkan amaran terhadap penggunaan dummy buckles atau alat nyah aktif penggera tali keledar yang boleh menjejaskan ciri-ciri keselamatan kereta terutamanya sekiranya berlaku kejadian kemalangan.

Pada asalnya direka untuk individu bersaiz besar, alat ini telah disalahgunakan oleh pemandu yang mengabaikan untuk mengikat tali pinggang keledar mereka. Dengan memasukkan buckle dummy ke dalam pencangkuk tali pinggang keledar, pemandu boleh menyenyapkan amaran yang boleh didengar oleh kereta moden apabila tali pinggang keledar dibiarkan tidak diikat.

Dummy buckle.

MIROS menekankan bahawa aksesori ini boleh mengganggu fungsi optimum komponen keselamatan seperti beg udara, yang berpotensi menjejaskan keselamatan kedua-dua pemandu dan penumpang sekiranya berlaku perlanggaran. Kajian pada 2020 yang dijalankan oleh MIROS mendedahkan bahawa lebih 12% pemandu menggunakan alat ini, dengan potensi angka itu meningkat jika tindakan tidak diambil segera.

Selain itu, kaji selidik baru-baru ini yang dijalankan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menunjukkan bahawa alat ini boleh didapati di pelbagai platform membeli-belah, terutamanya di kedai aksesori kereta, dan berharga serendah RM3.00 hingga RM8.00.

Adalah penting untuk menekankan kepentingan tali pinggang keledar sebagai salah satu inovasi keselamatan yang paling penting dalam keselamatan jalan raya, terutamanya dalam mengurangkan kematian dan kecederaan serius, dengan pengurangan hampir 50% dalam kejadian semasa perlanggaran kenderaan hadapan untuk kedua-dua pemandu dan penumpang hadapan.

Walaupun terdapat usaha sejak 2020 untuk meningkatkan kesedaran mengenai risiko yang berkaitan dengan alat ini, penjualannya berterusan di pasaran. Tambahan pula, ketiadaan undang-undang yang melarang penjualan produk itu masih menjadi kebimbangan.

CAP menggesa Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup untuk mengambil tindakan tegas dengan melaksanakan undang-undang untuk melarang penjualan alat ini di pasaran.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Kenyataan Akhbar, 21 Mei 2024