HISAP VAPE PANGGANG PARU-PARU

Seorang doktor di California menggunakan TikTok untuk menerangkan bagaimana menghisap vape dibandingkan dengan rokok. Dia berkata bahawa vape lebih panas daripada rokok, ‘memanggang paru-paru’.

Seorang doktor memberi amaran bahawa menghisap vape adalah ‘memanggang paru-paru’ dan meningkatkan risiko pemindahan paru-paru kepada orang muda.

Dr Brian Boxer Wachler, pakar bedah mata di Beverly Hills, California, menggunakan TikTok untuk menjelaskan mengapa menghisap vape lebih berbahaya daripada menghisap rokok.

‘Suhu vape boleh menjadi jauh lebih panas daripada asap rokok, jadi vape secara harfiah boleh membakar paru-paru,’ katanya dalam video itu, yang mempunyai 6.3 juta tontonan. ‘[Ini boleh] menjelaskan mengapa lebih ramai orang muda yang menggunakan vape memerlukan pemindahan paru-paru berbanding orang muda yang menghisap rokok.’

Sebilangan besar doktor masih mengatakan bahawa menghisap vape adalah lebih selamat daripada rokok, yang secara jelas dikaitkan dengan kanser dan mengeluarkan beribu-ribu bahan kimia pembunuh yang diketahui.

Tetapi bahan penyelidikan yang semakin meningkat mencadangkan menghisap vape juga menimbulkan risiko kesihatan jangka panjang yang serius terutamanya kepada paru-paru dan jantung.

Pada awal tahun ini, Persatuan Jantung Amerika (AHA) memberi amaran bahawa koktel nikotin, pemekat, pelarut dan perisa dalam peranti vape menimbulkan risiko yang lebih besar kepada kesihatan jantung berbanding menghisap rokok.

Pendedahan jangka panjang kepada diacetyl dan acetyl propionyl, dua bahan perisa tambahan, dikaitkan dengan sesak nafas, batuk kronik, asma, dan saluran pernafasan yang tersumbat.

Pakar juga memberi amaran terhadap penghisap vape pasif.

Dr Brian Boxer Wachler, pakar bedah mata di Beverly Hills, California, menggunakan TikTok untuk menjelaskan mengapa menghisap vape lebih berbahaya daripada menghisap rokok. ‘Suhu vape boleh menjadi jauh lebih panas daripada asap rokok, jadi vape secara harfiah boleh membakar paru-paru,’ katanya dalam video itu, yang mempunyai 6.3 juta tontonan.

Saintis dari universiti di Virginia dan North Carolina melaporkan bahawa apabila pengguna e-rokok menghembus di dalam kereta mereka selama kurang daripada 10 minit, udara di sekeliling mereka menjadi sarat dengan bahan zarah beracun yang mungkin dikenali secara khusus sebagai PM2.5 (menunjukkan diameter 2.5 mikrometer atau lebih kecil).

PM2.5 boleh dijana daripada sumber semula jadi dan kejuruteraan manusia seperti pembakaran bahan api fosil. Apabila disedut, bahan itu menembusi paru-paru dan merengsakan seluruh sistem pernafasan, mungkin menyebabkan atau memburukkan asma, bronkitis, dan berdehit yang berat.

Bahan itu cukup kecil sehingga boleh memasuki aliran darah, yang boleh menyebabkan keradangan seluruh sistem yang meningkatkan risiko kepada kesihatan kardiovaskular.

Vape yang tidak mempunyai nikotin juga boleh menyebabkan ‘e-rokok, atau menghisap vape, penggunaan produk yang berkaitan dengan kecederaan paru-paru,’ atau EVALI.

Punca sebenar kecederaan itu masih belum jelas sepenuhnya, tetapi para penyelidik memusatkan perhatian kepada kompaun Vitamin E Acetate, yang sering digunakan sebagai agen pemekat dalam peranti vape ganja haram.

Dr Boxer Wachler merujuk kepada kajian 2022 yang diterbitkan dalam jurnal Critical Reviews in Toxicology, yang mendapati bahawa daripada 11,350 pesakit yang mengalami kerosakan paru-paru akibat menghisap vape, separuh menhisap vape menggunakan kedua-dua nikotin dan THC, bahan dalam ganja yang memberikan pengguna ‘khayal’.

Walau bagaimanapun, lebih daripada satu pertiga pesakit menggunakan THC sahaja, manakala 17 peratus menggunakan nikotin.

‘Kerosakan paru-paru boleh berlaku dengan apa-apa jenis vape,’ kata Dr Boxer Wachler.

‘Tolong jangan menghisap vape.’

Tiada ujian untuk menentukan sama ada seseorang itu mempunyai EVALI, jadi diagnosisnya adalah berdasarkan simptom, termasuk sesak nafas, demam, menggigil, batuk, muntah, cirit-birit, sakit kepala, pening, degupan jantung yang cepat, dan sakit dada, menurut Persatuan Paru-paru Amerika (ALA).

EVALI menyebabkan beberapa ketakutan kesihatan yang mengerikan. Seorang wanita berusia 34 tahun dari Ohio, yang menggunakan kira-kira lapan kartrij cecair vape setiap minggu, bersamaan dengan 50 batang rokok sehari, mendapati dirinya mendapat bantuan hayat dalam masa 24 jam selepas pergi ke penjagaan segera untuk masalah pernafasan.

Dalam satu lagi kes yang menakutkan, seorang wanita berusia 20 tahun dari UK bernama Abby Flynn menghidap penyakit paru-paru yang jarang berlaku, digelar ‘paru-paru bertih jagung’, yang doktor memberi amaran boleh menyebabkan dia bergantung pada mesin oksigen sebelum dia berumur 30 tahun.

Data persekutuan mencadangkan bahawa kira-kira 14 peratus iaitu lebih 2.5 juta belia Amerika dari gred 6 hingga 12 menghisap vape, manakala kajian lain melaporkan satu daripada 20 orang dewasa Amerika menghisap vape. Itu berbanding dengan hanya satu daripada 10 perokok tembakau.

Sumber: Daily Mail, UK (23 September 2023)