HOSPITAL MANA UNTUK DAPATKAN RAWATAN JIKA ANDA MENGALAMI “SINDROM COVID BERPANJANGAN”

Pada Disember tahun lalu, dilaporkan hampir 20,000 pesakit Covid-19 di Malaysia mengalami sindrom pasca-Covid-19, atau “Sindrom Covid-19 Berpanjangan”.

Menurut Kementerian Kesihatan (KKM), simptom Covid berpanjangan yang paling biasa di sini adalah keletihan, kesukaran bernafas, batuk, sakit sendi dan otot, keresahan dan kabut otak.

Sehingga Februari lalu, 25,122 pesakit Covid-19 telah diberi temujanji rawatan susulan untuk simptom yang berterusan selepas mereka keluar dari hospital kerana keadaan akut.

Walaupun kes yang teruk mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menghidapi Covid yang berpanjangan, kes yang tidak bergejala dan ringan juga boleh menyebabkan sindrom tersebut.

Terdapat kebimbangan bahawa kesan Covid yang berpanjangan boleh bertahan lebih lama daripada wabak itu. Kebanyakan simptom Covid berpanjangan hilang selepas purata 3 bulan tetapi sesetengah orang boleh menderita lebih lama daripada itu.

Kajian menunjukkan sesetengah orang mungkin mengalami masalah pulmonari, kardiovaskular dan sistem saraf jangka panjang serta kesan psikologi.

Jika anda mengesyaki mempunyai Covid yang berpanjangan, dapatkan rawatan. Menurut KKM, rawatan dan pemulihan Covid yang berpanjangan boleh didapati di beberapa hospital di Malaysia. (Lihat maklumat dalam imej di bawah.)