JALAN DENGAN POKOK LEBIH BAIK

Gambar: Strong Towns

Pokok mewujudkan persekitaran yang menyenangkan dari segi estetika, dan apabila ditanam di sepanjang jalan, memberi manfaat kepada pemandu dan pejalan kaki.

Garis lurus pokok jalanan yang panjang akan mencipta pandangan dinding menegak yang memandu lalu lintas. Pelbagai kajian daripada pihak berkuasa pengangkutan perbandaran mendapati orang ramai memperlahankan kenderaan semasa memandu melalui jalan yang dibarisi pokok. Pokok jalanan juga menyumbang kepada keselamatan dengan mewujudkan penghalang fizikal antara pejalan kaki dan kenderaan.

Dalam buku klasiknya, Great Streets, Allan B. Jacobs menulis, “… bagi kebanyakan orang pokok adalah ciri tunggal yang paling penting bagi jalan yang baik.” Sama ada jalur komersial yang sibuk, kawasan pusat bandar dengan bangunan pencakar langit, atau jalan tertutup di kediaman yang tenang, pokok boleh menambah keindahan dan fungsi. Pokok menjadikan mana-mana jalan menjadi jalan yang lebih baik. (Arbor Day Foundation)

Tanam pokok di tepi jalan dan lihat perbezaannya. Gambar menunjukkan jalan di bandar Portland, Oregon di Amerika Syarikat sebelum dan selepas pokok ditanam di kaki limanya.