PANDUAN MUDAH JIMAT TENAGA (Bahagian 12)

Panduan Mencuci Pakaian

Apabila melibatkan cucian pakaian, bagaimana kita boleh mengubah rutin mencuci kita menjadi kuasa kemampanan! Berikut ialah 3 panduan mudah untuk menjimatkan tenaga dan mengurangkan jejak karbon kita.

> Pilih Air Suhu Bilik: Pilih pilihan air suhu bilik semasa menyediakan mesin basuh.  Pakaian anda masih akan kelihatan bersih, dan akan mengurangkan penggunaan tenaga. Selain itu, air bersuhu bilik boleh mengekalkan warna dan memastikan pakaian kelihatan terang dan segar.

> Muatan Penuh Sahaja: Tunggu sehingga anda mempunyai beban penuh sebelum menjalankan mesin. Ia memaksimumkan kecekapan dan meminimumkan bilangan kitaran basuh, menjimatkan air dan tenaga.

> Sinaran Matahari: Jika boleh, gantung pakaian anda untuk dijemur di bawah sinar matahari. Ia adalah penyelesaian pengeringan tanpa tenaga muktamad yang menjadikan pakaian anda segar dan menggembirakan alam semula jadi.

Tindakan kecil ini memberikan kesan yang besar! Marilah kita tunjukkan kasih sayang kepada planet dengan setiap beban cucian. Bersama-sama, kita boleh membuat perubahan.