Jangan hantar video dengan mesej rasis dan hasutan, laporkannya

Dengan segala kekacauan politik yang dilalui oleh negara kita, troll dan orang-orang jahat sebenarnya, telah membuat dan menyebarkan video yang boleh dipersoalkan ini di media sosial dan aplikasi pesanan telefon bimbit seperti WhatsApp. Video-video yang disiarkan ini mempunyai mesej-mesej kebencian dan dengan jelas menggambarkan sentimen hasutan dan perkauman.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) baru-baru ini menerima dua video dan kandungannya sangat provokatif. Dalam video tersebut ada orang yang menyampaikan kebencian terhadap parti politik Malaysia tertentu, bangsa tertentu di Malaysia dan bahkan salah satu daripada negara jiran kita. Sebahagian daripada video ini bahkan dimulakan dengan orang yang menyampaikan mesej dalam video tersebut mengucapkan Assalamualaikum kepada penonton mereka. Ia bukan hanya ironik tetapi juga sangat menyedihkan bahawa ucapan damai akan diikuti oleh pesan-pesan kebencian seperti itu.

Walaupun seseorang itu tidak membuat video ini, ia sama buruk dengan menyebarkannya. Sesetengah daripada anda mungkin tidak mempunyai niat jahat semasa anda berkongsi video itu. Video-video ini dibuat secara “sensasi” dan paksaan untuk berkongsi dengan keluarga, rakan dan rakan sekerja anda adalah kuat; tetapi teka apa, setiap kali anda meneruskan salah satu video ini, kerosakan dilakukan sama ada anda menyedarinya atau tidak. Jadi, berhentilah. Sebaliknya, jika anda menerima video seperti itu, lakukan perkara yang betul dan laporkannya kepada polis.

 

Surat Kepada Pengarang/Kenyataan Akhbar, 23 Ogos 2021