JANGAN TAKUT GAGAL

Gambar melalui @prodHackers

Adakah anda takut akan kegagalan? Ia secara klinikal dikenali sebagai atychiphobia iaitu keadaan yang boleh melumpuhkan anda dan menghentikan kemajuan anda dalam hidup. Ia membuatkan anda takut untuk mencuba perkara baharu, mengambil risiko atau menerima pertumbuhan kerana takut akan kegagalan. Akibatnya, anda tidak boleh bergerak ke hadapan untuk mencapai matlamat anda.

Ramai orang mungkin menyimpan ketakutan ini untuk diri mereka sendiri atau mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyainya. Angka Amerika menunjukkan 1 daripada 10 orang dewasa dan 1 daripada 5 remaja akan menghadapi gangguan fobia tertentu (termasuk fobia tertentu ini) pada satu ketika dalam hidup mereka.

Ketakutan terhadap kegagalan boleh membawa kepada pelbagai masalah emosi dan psikologi, termasuk rasa malu, kemurungan, kebimbangan, serangan panik atau harga diri yang rendah. Ia mungkin menjejaskan prestasi anda secara negatif di sekolah atau tempat kerja, atau cara anda berinteraksi dengan rakan dan ahli keluarga. (Klinik Cleveland)

Hilangkan fobia ini, lindungi kesihatan mental anda. Kebenaran yang sedikit diketahui ialah: Kegagalan adalah sebahagian daripada jalan menuju kejayaan. Ia adalah guru terhebat dalam hidup. Ia membina watak anda dan merendahkan diri anda (Forbes).