Jerman dan Belgium kini melihat untuk MENGHARAMKAN iPhone 12 Apple kerana bimbang radiasi boleh merosakkan kesihatan orang ramai

Pengawal selia di Jerman dan Belgium bersedia untuk meneliti potensi risiko kesihatan yang dikaitkan dengan iPhone 12 Apple, sehari selepas Perancis mengharamkan penjualan peranti kerana bimbang mengenai radiasi. (Gambar melalui Daily Mail, UK)
  • Jerman dan Belgium sedang menyiasat iPhone 12 Apple kerana paras radiasi
  • Langkah itu dibuat dua hari selepas Perancis mengharamkan penjualan telefon pintar itu

Pengawal selia di Jerman dan Belgium bersedia untuk meneliti potensi risiko kesihatan yang dikaitkan dengan iPhone 12 Apple, dua hari selepas Perancis mengharamkan penjualan peranti itu kerana bimbang mengenai radiasi.

Badan pemerhati Perancis mendedahkan bahawa ujian telefon pintar itu menunjukkan tenaga frekuensi radio yang diserap oleh tubuh melebihi paras undang-undang sebanyak 40 peratus.

Apple membantah penemuan Perancis itu dengan mengatakan iPhone 12 disahkan oleh pelbagai badan antarabangsa sebagai mematuhi piawaian radiasi.

Tetapi kini pengawal selia Jerman dan Belgium berkata mereka boleh mengikut petunjuk Perancis, sementara Itali dan Sepanyol memantau keadaan.

Badan pemerhati Perancis membuat dakwaan itu selepas menjalankan ujian secara rawak pada 141 telefon termasuk iPhone 12.

Bilangan iPhone 12 khususnya yang dijual di Eropah tidak diketahui tetapi Apple melaporkan jualan bersih $68.64 juta pada 2020 apabila model itu dikeluarkan dengan sejumlah 100 juta unit terjual di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, jika penyelidikan itu terbukti benar, ia akan meletakkan iPhone jauh di atas pemancar yang paling terkenal seperti Motorola Edge dan ZTE Axon 11 5G.

Undang-undang EU menetapkan had untuk kadar penyerapan khusus (SAR), yang mengukur jumlah tenaga yang diserap oleh tubuh apabila terdedah kepada gelombang elektromagnet frekuensi radio daripada peranti elektronik seperti telefon bimbit.

Hadnya ialah dua watt sekilogram apabila telefon bimbit dipegang di sebelah telinga atau  tubuh dan empat watt sekilogram apabila dipegang atau disimpan di dalam poket.

Agence Nationale des Fréquences (ANFR), badan pemerhati Perancis yang mengawal frekuensi radio, berkata SAR untuk iPhone 12 Apple apabila dibawa ialah 5.74 watt sekilogram.

‘Berkenaan telefon yang sudah dijual, Apple mestilah dalam tempoh singkat daripada kelewatan mengambil langkah pembetulan untuk membawa telefon yang terjejas kepada pematuhan,’ kata ANFR dalam satu kenyataan di laman sesawangnya. ‘Jika tidak, Apple perlu menarik balik.’

Bagaimanapun, laman sesawang Apple menyatakan bahawa iPhone 12 mempunyai Sar sebanyak 0.98 watt sekilogram apabila dipegang di sebelah telinga dan 0.99 watt sekilogram apabila dibawa atau disimpan di dalam poket iaitu jauh di bawah apa yang didakwa Perancis.

Penyelidik menjalankan banyak kajian sejak dua dekad yang lalu untuk menilai risiko kesihatan telefon bimbit.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tiada kesan buruk kesihatan ditetapkan sebagai disebabkan oleh penggunaannya.

Mathieu Michel, Setiausaha Negara Belgium bagi pendigitalan, berkata dalam satu kenyataan yang dihantar melalui e-mel kepada Reuters: ‘Adalah menjadi kewajipan saya untuk memastikan semua rakyat … selamat.

‘Saya telah menghubungi IBPT-BIPT (pengawal selia) dengan pantas untuk meminta analisis mengenai potensi bahaya produk itu.’

Apple mengeluarkan barisan iPhone 15 dan masih belum berkongsi tenaga frekuensi radio untuk model itu, tetapi model terdahulu tidak melebihi 0.99, menurut laman sesawang gergasi teknologi itu.

Pejabat Persekutuan bagi Radiasi Jerman mengeluarkan data pada telefon pintar pemancar teratas pada 2022.

SAR dikira dalam watt bagi setiap kilogram berat tubuh, mengukur berapa banyak tenaga yang diserap bagi setiap unit jisim oleh tubuh manusia apabila terdedah kepada frekuensi radio.

Had undang-undang di Amerika Syarikat ialah 1.6 watt sekilogram.

Lima model ini mengeluarkan beberapa radiasi paling ketara di pasaran: Motorola Edge (1.79 w/kg), OnePlus 6T (1.55 w/kg); Sony Xperia XA2 Plus (1.41 w/kg), Google Pixel 3 XL (1.39 w/kg) dan Google Pixel 4a (1.37 w/kg) seri dengan Oppo Reno5 5G (1.37 w/kg).

Tidak jauh ketinggalan ialah Google Pixel 3 (1.33 w/kg), P Smart Huawei (1.27 w/kg) dan OnePlus 9 (1.26 w/kg).

Samsung Galaxy Note10+ 5G (0.19 w/kg), Samsung Galaxy Note10 (0.21 w/kg), Samsung Galaxy A80 (0.22 w/kg), LG G7 ThinQ (0.24 w/kg) dan Motorola Razr 5G (0.27 w/kg) adalah pemancar paling sedikit.

Sumber: Daily Mail, UK (14 September 2023)