Kanser Semakin Meningkat Pada Usia Bawah 50-an

Penyelidik mencadangkan peningkatan kes berkemungkinan besar disebabkan oleh gabungan faktor risiko yang tidak sihat yang boleh bekerja bersama. (Gambar: Wolfgang Rattay/Reuters)

9 daripada 10 daripada semua kanser menjejaskan orang yang berusia lebih 50 tahun tetapi penyelidikan menunjukkan peningkatan yang membimbangkan dalam kes permulaan awal

Terdapat banyak kebaikan untuk menjadi tua tetapi malangnya salah satu kelemahan adalah risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser. Peningkatan umur adalah faktor risiko utama. Dan dengan lebih ramai daripada kita hidup lebih lama di seluruh dunia, berjuta-juta orang yang lebih tua akan terpaksa berhadapan dengan penyakit ini.

Kini satu kajian baharu menguatkan lagi kepada amaran kerja terdahulu mengenai trend kesuraman dalam kesihatan global: kanser pada orang di bawah usia 50 tahun menjadi lebih biasa.

Dalam kajian itu, penyelidik yang diketuai oleh Universiti Edinburgh di Scotland dan Sekolah Perubatan Universiti Zhejiang di Hangzhou, China, mendapati bahawa bilangan mereka yang berusia di bawah 50-an yang didiagnosis dengan kanser di seluruh dunia meningkat sebanyak 79% antara 1990 dan 2019, daripada 1.82 juta kepada 3.26 juta. Kematian kanser dalam kumpulan umur yang sama meningkat sebanyak 27%, dan lebih daripada 1 juta mereka yang berusia di bawah 50-an kini mati akibat kanser dalam setahun, demikian menurut pendedahan oleh penyelidikan yang diterbitkan dalam BMJ Oncology.

Kajian itu bukanlah yang pertama menunjukkan trend itu. Semakan pada 2022 ke atas rekod pendaftaran kanser dari 44 negara mendapati bahawa kejadian permulaan awal kanser meningkat dengan cepat bagi 14 jenis kanser, dan peningkatan ini berlaku di banyak negara berpendapatan sederhana dan tinggi.

Penyelidikan baharu menguatkan lagi hasil kajian itu. Meneliti data dari 204 negara, ia mendapati peningkatan yang ketara dalam kejadian permulaan awal kanser global. Ia juga menunjukkan kadar insiden kanser tertinggi dalam kalangan mereka yang berusia di bawah 50-an adalah di Amerika Utara, Oceania dan Eropah Barat.

Penyelidik di seluruh dunia baharu sahaja memulakan tugas mereka seterusnya: mencari sebabnya.

Pengarang kajian 2022, yang diketuai oleh Universiti Harvard, berkata sebarang peningkatan dalam ujian atau pemeriksaan tidak dapat menyumbang kepada peningkatan dalam diagnosis. Mereka mencadangkan kenaikan itu berkemungkinan besar disebabkan oleh gabungan faktor risiko yang tidak sihat yang boleh bekerjasama, sesetengahnya diketahui dan yang lain perlu disiasat.

Banyak daripada risiko ini mewujudkan hubungan dengan kanser seperti obesiti, tidak aktif, diabetes, alkohol, merokok, pencemaran alam sekitar dan diet barat yang tinggi dengan daging merah dan gula tambahan, apatah lagi kerja syif dan kurang tidur. Pakar membuat spekulasi bahawa makanan ultra proses juga mungkin sebahagiannya dipersalahkan.

Para penyelidik di sebalik kajian baharu ini menyuarakan pemerhatian itu. Kata mereka faktor genetik mungkin mempunyai peranannya. Tetapi diet yang tinggi dengan daging merah dan garam serta rendah buah-buahan dan susu, serta pengambilan alkohol dan penggunaan tembakau, adalah faktor risiko utama yang mendasari kanser yang paling biasa dalam kalangan mereka yang berusia di bawah 50-an, dengan faktor penyumbang yang lain seperti ketidakaktifan fizikal, berat badan berlebihan dan gula yang darah tinggi.

Walaupun membimbangkan kerana peningkatan permulaan awal kanser, ia perlu berhati-hati. Kanser pada orang yang berusia di bawah 50 tahun masih jarang berlaku. Dengan kanser payudara, jenis yang paling biasa dalam kalangan mereka yang berusia di bawah 50-an, terdapat 13.7 kes bagi setiap 100,000 orang pada 2019. Sembilan daripada 10 daripada semua kanser menjejaskan orang yang berumur lebih 50 tahun.

Terdapat juga batasan kepada penyelidikan terkini, terutamanya kualiti faktor tidak tetap data pendaftaran kanser di negara yang berbeza.

Sehingga pakar membuka kunci jawapan muktamad, masih banyak yang boleh dilakukan oleh orang muda dan tua untuk mengurangkan risiko kanser mereka. Tidak merokok, mengekalkan diet seimbang dan berat badan yang sihat, banyak bersenam dan kekal selamat di bawah sinar matahari adalah antaranya.

Sumber: The Guardian (5 September 2023)