Kebangkitan Robot: PBB Cuba Tangani Pertumbuhan AI yang ‘Menakjubkan’

Frontwoman robot AI “Desdemona” oleh Hanson Robotics membuat persembahan semasa perhimpunan Robot AI humanoid terbesar di dunia sebagai sebahagian daripada International Telecommunication Union (ITU) AI for Good Global Summit di Geneva, pada 5 Julai 2023. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengadakan mesyuarat di perhimpunan global untuk cuba memetakan sempadan kecerdasan buatan dan memanfaatkan potensinya untuk memperkasakan umat manusia, dengan harapan dapat membentangkan pelan tindakan yang jelas dalam perjalanan ke hadapan untuk mengendalikan AI, ketika pembangunan teknologi mendahului keupayaan untuk menetapkan sempadannya. (Gambar oleh Fabrice COFFRINI /AFP)  

Oleh Robin Millard

GENEVA: Pertumbuhan Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence [AI]) yang mengagumkan menimbulkan banyak persoalan yang belum ada jawapannya, perkara ini diakui oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 6 Julai 2023 di sidang kemuncak AI, yang turut dihadiri oleh beberapa robot humanoid yang kelihatan sangat hidup.

PBB sedar bahawa teknologi AI sedang berlumba-lumba dalam mendahului keupayaan untuk menetapkan sempadan dan hala tujunya, oleh itu ia mengumpulkan beberapa minda terbaik mengenai topik itu sama ada manusia atau buatan manusia.

“AI for Good Global Summit”, di Geneva dianjurkan oleh agensi teknologi ITU PBB dan ramai peserta yang tidak sedar dikejutkan dengan robot humanoid yang tiba-tiba menoleh untuk melihat mereka ketika mereka berlalu.

“Apabila AI generatif mengejutkan dunia hanya beberapa bulan yang lalu, kami tidak pernah melihat perkara seperti itu. Tidak ada yang dekat dengannya. Malah nama-nama terbesar dalam teknologi mendapati pengalaman itu mengagumkan,” kata Ketua ITU Doreen Bogdan-Martin memberitahu sidang kemuncak itu.

“Dan sama seperti itu, kemungkinan bentuk kecerdasan ini boleh menjadi lebih pintar daripada kita menjadi lebih dekat daripada yang pernah kita fikirkan termasuk yang berada di belakang teknologi.”

Tiada jawapan

Sidang kemuncak itu mengumpulkan kira-kira 3,000 pakar daripada syarikat seperti Microsoft dan Amazon serta daripada universiti dan organisasi antarabangsa untuk cuba membentuk rangka kerja bagi memastikan AI digunakan bagi tujuan positif.

Bogdan-Martin melukis senario mimpi ngeri alternatif di mana AI meletakkan berjuta-juta pekerjaan dalam risiko, penyebaran maklumat yang salah secara meluas, dan kemajuan AI yang tidak disekat membawa kepada “kekacauan sosial, ketidakstabilan geopolitik dan jurang ekonomi pada skala yang tidak pernah kita lihat sebelum ini”.

“Banyak soalan kami yang ada pada AI belum ada jawapan. Patutkah kita menekan jeda pada eksperimen AI gergasi? Adakah kita akan mengawal AI lebih daripada ia mengawal kita? Dan adakah AI akan membantu manusia, atau memusnahkannya?” dia bertanya.

Robot yang dikumpulkan di Geneva datang dalam pelbagai bentuk: anjing, jentera ladang, tetapi juga avatar, penyanyi, artis dan pekerja rumah jagaan yang sangat realistik.

Dengan kamera di dalam mata, ramai yang mengikuti secara aktif apa yang berlaku di sekeliling: menjejaki pergerakan, menjawab soalan, tersenyum, mengerutkan kening dan juga menjeling.

Jam Galaxy Band menampilkan robot humanoid Desdemona, Desi kepada rakan-rakannya dengan vokal utama.

Dicipta oleh pakar robot David Hanson, dia mengeluarkan lirik jazz pada semua jenis subjek  cinta, kad kredit, mesyuarat di taman  dan kumpulan itu berinteraksi dan mengikutinya.

“Ia agak menakjubkan. Anda akan fikir ia pelik tetapi ia benar-benar keren kerana lirik janaan AI benar-benar di luar sana,” kata pemain saksofon soprano Dianne Krouse.

“Saya hanya membuat secara spontan di sekelilingnya dan melakukan saksofon tafsiran terhadap apa yang dia nyanyikan.”

Sumber: AFP (6 Julai 2023)