KEKAL SIHAT DAN MUDA DENGAN KELEDEK

Gambar melalui @_wellness_home

Ubi keledek terdapat dalam pelbagai warna, di dalam dan luar. Warna kulitnya daripada putih hingga kuning, merah, ungu atau coklat. Warna isinya juga daripada putih hingga kuning atau oren. Tetapi tidak kira jenis apa yang dimakan, ubi keledek yang sederhana adalah lazat dan berkhasiat.

Warna oren-kuning pekat di dalam ubi keledek menandakan bahawa ubi itu mengandungi beta karotena antioksidan yang tinggi. Sumber makanan beta karotena, yang ditukar kepada Vitamin A dalam tubuh, boleh membantu melambatkan proses penuaan dan mengurangkan risiko beberapa jenis kanser. (Klinik Mayo)

Ubi keledek juga kaya dengan Vitamin C, yang merangsang pengeluaran kolagen dan membantu mengurangkan kedutan. Dalam satu kajian, orang yang makan 4 mg (kira-kira ½ ubi keledek kecil) setiap hari selama 3 tahun mengurangkan kedutan mereka sebanyak 11%.

Ia juga merupakan sumber serat yang baik. Kajian menunjukkan bahawa penghidap diabetes Jenis 1 yang mengambil diet serat tinggi mempunyai tahap glukosa darah yang lebih rendah, dan penghidap diabetes Jenis 2 meningkatkan tahap gula dalam darah, lipid dan insulin. Satu ubi keledek sederhana dengan kulitnya membekalkan kira-kira 6 gram serat. (Medical News Today)

Di samping itu, ia juga mempunyai Vitamin B6 dan kalium. Seperti semua sayur-sayuran, ia agak rendah kalori dan separuh daripada ubi keledek yang besar mempunyai hanya 81 kalori. Ia rendah pada indeks glisemik atau GI (sekitar 40, berbanding 90 untuk kentang biasa) yang menjadikannya sesuai untuk penurunan berat badan. GI adalah ukuran seberapa cepat makanan menyebabkan paras gula darah kita meningkat.