KEKALKAN ALAM SEMULA JADI – TINGGALKAN DAUN YANG GUGUR

Gambar: Greenpeace USA

Daun yang jatuh dari pokok di taman tidak boleh dilihat sebagai sampah untuk dikumpul dan diangkut. Daun yang mereput adalah baja alam semula jadi, penuh dengan nutrien organik yang menguatkan tanah, rumput dan taman secara percuma.

Daun yang gugur menyerap air hujan dan membebaskan lembapan kembali ke dalam tanah dan tumbuhan semasa ia mereput, membantu mengawal larian air hujan.

Sampah daun ini juga menyediakan habitat dan sumber makanan ternakan yang berharga bagi burung, serangga, amfibia dan hidupan liar kecil yang lain. Daripada kumbang dengung kepada ulat bulu dan kepompong rama-rama, sekumpulan besar makhluk bergantung pada daun untuk membantu berehat sementara (Greenpeace USA).

Daun akan menyumbang kepada tanah yang subur, yang terdiri daripada mineral, bahan organik dan organisma yang memecahkan bahan organik.

“Fikirkan rumput sebagai hutan kecil di mana segala-galanya dikitar semula, mewujudkan komuniti biologi yang pelbagai yang tidak memerlukan input baja,” kata Dr Emile DeVito, Ahli Biologi di Yayasan Pemuliharaan New Jersey (NJCF).

Anda tidak semestinya perlu mengosongkan semuanya dengan segera. Tiada siapa yang melakukannya di dalam hutan dan ia berfungsi dengan hebat (Green is a Mission).