Kematian GEG: Lebih mudah untuk terbang ke Marikh daripada mengecam Big Tobacco

oleh David Christy

Undang-undang antimerokok di New Zealand menjadi abu oleh kerajaan baharu kerana memerlukan wang daripada cukai rokok.

Di Malaysia, Rang Undang-undang Generasi Penamat Rokok (GEG) dibakar kerana peruntukannya yang melanggar Perlembagaan. Begitu kita diberitahu.

Tahniah kepada Encik Big Tobacco dan sekutu anda. Anda telah melakukannya! Lebih ramai pasti akan melepaskan hantu sebelum anda mati. Anda tidak menangis mengenainya, bukan?

Kita hanya baharu mengetahuinya awal bulan lepas mengenai halangan perlembagaan. Tetapi Peguam Negara menegaskan dalam kamarnya “secara konsisten, setiap masa, memberikan pandangan undang-undang kami sejak 2022 bahawa peruntukan generasi penamat rokok  dalam Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam boleh dicabar di mahkamah kerana ia melanggar Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan, memandangkan peruntukan itu mewujudkan layanan yang tidak sama rata dalam undang-undang antara seseorang yang lahir sebelum 1 Jan 2007, dan seseorang yang lahir pada atau selepas 1 Jan 2007”.

Tetapi tiada seorang pun daripada tiga jawatankuasa pilihan khas Parlimen yang sebelum ini menyemak GEG membuat kesimpulan ini.

Dan para pemimpin yang menjaga rang undang-undang dan membentuk naratif tidak mengatakan apa-apa mengenai perkara itu sebelum bulan lalu. Kenapa jadi begini? Adakah mereka tidak mengetahui isu Perlembagaan apabila bercakap mengenai undang-undang sejak tahun lepas?

Sejak Jun baru-baru ini, kerajaan berkata ia kekal komited untuk memastikan rang undang-undang itu diluluskan tidak lama lagi demi generasi akan datang.

Bah! Jadi keadaan telah berubah sekarang?

Dalam masa konflik dan apa yang dipanggil pencerahan ini, orang tertanya-tanya mengapa orang yang salah dapat melepaskan diri daripada apa yang telah mereka lakukan.

Tetapi betapa naifnya kita. Orang atau industri yang membahayakan mempunyai wang. Mereka mempunyai sekutu dan kerajaan yang bergantung kepada mereka. Mereka mempunyai kuasa.

Dosa mereka boleh diabaikan atau dikaji semula pada masa yang jauh di masa hadapan kerana mereka mempunyai kekuatan kewangan dan ketenteraan dan politik untuk memutarkan terlalu banyak senjata.

Big Tobacco adalah salah satu daripadanya. Ia juga bersungguh-sungguh menolak penyeludupan/kehilangan kad cukai. Dan penggunaan vape sebagai alternatif yang sihat untuk merokok. Ramai yang sanggup berulang kali menyuarakan hujah-hujah ini untuknya. Bunyinya seperti burung kakak tua, kelihatan seperti boneka bertali. Pernyataan ‘pakar’ tidak pernah datang dengan begitu mudah.

Industri ini semakin rancak di semua bidang dan kerajaan kita (tiga pentadbiran) hampir tidak memekik. Rengekan lebih seperti itu. Begitulah pendapat penulis ini.

Tahniah, Encik Big Tobacco. Anda telah menang. Doa penulis adalah: apabila tiba masamu, pasti kematian dengan seribu luka. Anda layak mendapatnya.

Sumber: New Straits Times (29 November 2023)