KEMUSNAHAN SERANGGA AKAN MENJADI MALA PETAKA

Ilustrasi kartun melalui @ECOWARRIORSS

Secara umumnya ia tidak disayangi dan tidak diendahkan, serangga sebenarnya adalah kumpulan haiwan yang paling berjaya di Bumi dan telah wujud selama lebih daripada 400 juta tahun. Dengan berjuta spesies yang diterangkan (dan banyak lagi yang masih boleh ditemui di luar sana) dan bilangan yang diukur dalam kuintillion, serangga menyokong hampir semua ekosistem daratan dan air tawar. Seperti yang dinyatakan oleh ahli biologi Harvard, E. O. Wilson; “ini adalah haiwan kecil yang mengendalikan dunia”.

Tanpa serangga, kehidupan kita akan jauh berbeza. Serangga mendebungakan banyak buah, bunga dan sayur-sayuran kita. Kita tidak akan mempunyai banyak hasil yang kita boleh nikmati dan harapkan tanpa perkhidmatan pendebungaan serangga, apatah lagi madu, lilin lebah, sutera, dan produk berguna lain yang disediakan oleh serangga.

Tetapi dalam beberapa dekad yang lalu, jumlah serangga di seluruh dunia musnah dengan kelajuan yang menakutkan. Kemerosotannya sangat teruk sehingga kita berada di ambang keruntuhan ekosistem keseluruhannya. Organisma penting ini menghadapi apa yang beberapa saintis terkemuka baru-baru ini mula memanggilnya sebagai “mala petaka serangga”.

Bilangan serangga terbang menjunam sebanyak 60% dalam tempoh kurang daripada 20 tahun dan menurun sebanyak 1-2% setahun (disebabkan oleh pelbagai tekanan, termasuk racun serangga, racun herba dan perubahan iklim). Tanpa serangga tidak akan ada burung, reptilia dan amfibia dan disebabkan oleh perkhidmatan pendebungaannya maka kebuluran besar-besaran bagi manusia (Go Green).