KENAPA ANDA TIDAK PERLU MENYIMPAN DOMPET DI DALAM POKET BELAKANG

Adakah anda menyimpan, dan duduk dengan dompet di dalam poket belakang? Jika ya, berhati-hatilah. Melakukan perkara ini akan memampatkan kulit, otot dan saraf pada satu sisi punggung, mengurangkan peredaran di sekitar kawasan yang terjejas dan kaki. Ini boleh membawa kepada keadaan yang dipanggil skiatika dengan gejala kebas, kesemutan dan/atau mencucuk-cucuk, dan renjatan elektrik seperti sakit pada saraf siatik.

Apa yang berlaku apabila anda duduk di atas dompet: Satu sisi punggung dinaikkan, mengakibatkan kecondongan pelvis (lihat foto dan rajah di bawah) yang menyebabkan tulang belakang melengkung dan mewujudkan postur yang tidak seimbang. Ini memindahkan beban ke satu sisi badan dan menyebabkan ketegangan pada otot belakang yang pada mulanya akan memberi anda sakit belakang dan kemudiannya boleh menyebabkan skiatika.

Malah terdapat istilah yang dicipta untuk keadaan ini iaitu neuritis dompet, juga dikenali sebagai Sindrom Dompet Lemak di mana keadaan yang dikaitkan dengan mampatan saraf siatik, yang telah didokumenkan secara meluas pada lelaki.

Ia kadangkala dirujuk sebagai kaditis kredit iaitu dompet biasa yang mengandungi bukan sahaja wang tetapi juga disumbat dengan semua jenis kad. Kajian lepas saintifik menerangkan kejadian skiatika dompet kad kredit, menunjukkan bahawa walaupun dompet yang agak kecil boleh menyebabkan gejala neuritis dompet.

Malah duduk di atas permukaan keras atau membawa objek seperti telefon bimbit, bola golf, atau sapu tangan di poket belakang juga boleh memampatkan saraf siatik.

Elakkan menyimpan dompet (atau objek keras lain) di dalam poket belakang. Selain boleh menyebabkan mengalami kesakitan fizikal, duduk di atas dompet juga merosakkannya dan boleh membawa kepada risiko kerugian.  Sentiasa simpan dompet di dalam poket hadapan.