KENAPA ANDA TIDAK SEPATUTNYA MAKAN LEWAT MALAM

Gambar melalui Family Care Centers

Makan terlalu lewat malam boleh memudaratkan kesihatan. Ia boleh berakhir bukan sahaja dengan perut buncit, tetapi juga kurang tidur, pedih ulu hati, obesiti dan diabetes.

Makan lewat malam juga meningkatkan tekanan darah, dan tahap kolesterol (mengakibatkan penyakit jantung). Ia juga membuatkan berasa lebih lapar pada keesokan harinya, menjadikan  makan lebih banyak, yang akhirnya membawa kepada penambahan berat tubuh.

Kajian pada 2021 mendapati bahawa makanan tinggi lemak, tinggi protein yang diambil sekitar jam 10.00 malam mengganggu tidur, kerana jenis makanan ini dihadam dengan perlahan. Proses mencerna makanan lewat malam juga meningkatkan aktiviti hormon yang dikaitkan dengan tekanan, yang boleh membuatkan terjaga pada waktu malam.

Kajian 2019 mendapati bahawa makan makanan berkalori tinggi selepas jam 6.00 petang dengan ketara meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan paras gula darah tinggi yang boleh menyebabkan diabetes Jenis 2.

Satu kajian di Taiwan mendapati makan lebih banyak kalori, terutamanya kalori lemak, pada kemudian hari, apabila pengeluaran kolesterol tubuh daripada lemak adalah yang paling cekap, cenderung untuk meningkatkan jumlah tahap kolesterol seseorang.

Hidangan terakhir hendaklah yang paling ringan pada hari itu dan perlu dimakan sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur, kata pakar kesihatan.