Kenapa Menulis dengan Tangan Lebih Baik untuk Otak

Gambar melalui Psychology Today

Dengan merangsang hubungan, ia memberi manfaat kepada ingatan, markah ujian dan banyak lagi

  • Tulisan tangan merangsang hubungan otak yang kompleks yang penting dalam pengekodan maklumat baharu dan membentuk ingatan.
  • Penyelidikan menunjukkan pelajar yang mencatat nota menggunakan tangan mendapat markah yang lebih baik dalam ujian berbanding mereka yang menaip nota.
  • Orang yang menulis kalendar peristiwa dengan tangan lebih berkemungkinan mengingatinya kemudian.

Beribu-ribu orang kini bercakap dengan peranti pintar untuk membuat senarai barangan runcit mereka. Pelajar lebih cenderung untuk menaip nota di dalam kelas daripada menulisnya. Dan kami sering menaip atau menentukan peringatan kalendar ke dalam telefon pintar dan bukannya menulisnya pada kalendar dinding. Ringkasnya, orang di seluruh dunia dan dalam pelbagai tetapan terutamanya menggunakan peranti digital untuk merakam perkara yang mereka mahu ingat.

Ternyata, itu mungkin bukan perkara yang baik. Sebilangan besar bukti menunjukkan bahawa tulisan tangan merangsang hubungan otak yang berbeza dan lebih kompleks yang penting dalam pengekodan maklumat baharu dan membentuk kenangan.

Kajian terbaharu yang menyokong idea ini diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Psychology. Penyelidik di Norway meminta pelajar universiti menulis perkataan individu sama ada menggunakan pen digital pada skrin sentuh atau menggunakan satu jari untuk menaip semua sambil mengukur aktiviti elektrik dalam otak mereka menggunakan elektroensefalogram berketumpatan tinggi (EEG).

Mereka mendapati bahawa corak hubungan otak jauh lebih terperinci dan meluas untuk peserta yang menulis dengan tangan berbanding mereka yang menaip. Ini menunjukkan bahawa pergerakan tangan yang dikawal dengan tepat semasa menulis membawa kepada corak ruang dan temporal dalam otak yang menggalakkan pembelajaran.

Kajian ini menambah sebahagian besar penyelidikan terdahulu yang mendapati tulisan tangan mengaktifkan otak dengan cara yang tidak dilakukan oleh bentuk maklumat rakaman lain.

Kajian sistematik 2022 yang dijalankan oleh pelajar kedoktoran di Universiti Louisville menggabungkan data daripada 33 kajian untuk menilai sama ada mengambil nota dengan tangan berbanding menaip mempengaruhi prestasi pelajar dalam ujian. Semakan mendapati bahawa pelajar yang mengambil nota tulisan tangan mendapat markah yang lebih tinggi secara signifikan pada kuiz mengenai bahan itu berbanding pelajar yang menaip nota.

Tetapi anda tidak perlu menjadi pelajar untuk mendapat manfaat daripada tulisan tangan. Kajian 2021 oleh penyelidik Jepun mendapati bahawa peserta yang merekodkan maklumat  kalendar peristiwa pada kalendar kertas menunjukkan lebih banyak aktiviti otak berbanding subjek yang merekodkan maklumat yang sama pada telefon pintar apabila mereka cuba mengingati butiran mengenai maklumat itu kemudian. Di samping itu, peserta yang menulis dalam kalendar mereka mengingat kembali maklumat itu 25% lebih cepat daripada mereka yang menaipnya ke dalam telefon pintar.

Selain itu, kajian terdahulu menunjukkan bahawa tulisan tangan adalah penting dalam perkembangan otak kanak-kanak. Kajian ini meminta kanak-kanak pracelik huruf berusia lima tahun untuk menulis, menaip, dan mengesan huruf semasa menjalani pengimbasan MRI yang berfungsi. Pelajar yang menulis dengan tangan adalah satu-satunya yang menunjukkan aktiviti otak dalam litar otak yang digunakan dalam pembelajaran membaca.

Mesej utama: Jika anda perlu mengingati sesuatu, tuliskannya! Terdapat bukti yang jelas bahawa tindakan menulis membantu kita untuk belajar dan mengingati.

Sumber: Psychology Today (6 Februari 2024)