KENAPA SERANGAN JANTUNG KERAP BERLAKU PADA WAKTU PAGI

Gambar: Shutterstock melalui Boston Magazine

Anda pernah mendengar mengenai orang yang mendapat serangan jantung di tengah-tengah krisis, semasa aktiviti fizikal yang sengit, atau apabila mereka tertekan dengan serius. Tetapi tahukah anda, adakah kita lebih berkemungkinan mendapat serangan jantung pada waktu pagi berbanding waktu lain?

Doktor telah lama mengetahui bahawa orang lebih berkemungkinan mengalami serangan jantung pada waktu mereka bangun daripada tidur berbanding pada waktu lain.

“Adalah diketahui bahawa serangan jantung berkemungkinan besar berlaku pada waktu pagi dan dalam beberapa jam pertama selepas bangun. Satu kajian menunjukkan bahawa anda berkemungkinan 3 kali cenderung mengalami serangan jantung pada pukul 9.00 pagi. berbanding jam 11.00 malam.

“Alasan yang dicadangkan untuk ini termasuklah peningkatan lonjakan hormon tekanan apabila bangun dan juga darah menjadi kurang nipis pada waktu pagi, yang kedua-duanya telah ditunjukkan. Selain itu, waktu puncak pada pagi yang didokumentasikan dengan baik dalam kadar denyutan jantung, tekanan darah dan keadaan saluran darah mungkin menyumbang,” kata Dr Mustafa Ahmed. (myheart.net)

Lonjakan hormon tekanan membantu anda bangun, tetapi juga sedikit menekan jantung. “Itu, bersama-sama dengan dehidrasi yang berlaku semalaman dan semalaman pudar dalam perlindungan daripada ubat jantung, mungkin menjelaskan mengapa serangan jantung paling biasa pada waktu pagi,” kata laporan Harvard Health.

Platelet darah kita juga lebih melekit pada waktu pagi. Ini dikaitkan dengan jam dalaman tubuh kita. Penyelidikan menunjukkan bahawa pada sekitar 6:30 pagi sistem sirkadian menghantar lebih banyak sel PAI-1 dalam darah yang menghalang pembekuan darah daripada pecah. Lebih banyak sel PAI-1 dalam darah, lebih tinggi risiko pembekuan darah yang membawa kepada serangan jantung.

Menurut kajian, serangan jantung pada waktu pagi mungkin lebih teruk dan boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan pada jantung berbanding yang berlaku pada bila-bila masa dalam sehari.

Bagaimana untuk mencegahnya? “Apabila anda bangun, hormon tekanan kortisol berada di puncaknya. Bangun dari katil perlahan-lahan, regangkan, dan minum segelas air. Dehidrasi memudahkan pembekuan darah terbentuk,” nasihat Kristie Leong M.D.

Senaman, diet yang betul, menguruskan paras kolesterol dan tekanan darah dan mengelakkan merokok adalah kunci penting untuk mencegah penyakit jantung.