RUNDINGAN PERJANJIAN PLASTIK – DI JALAN ENTAH KE MANA?

Pada Mac 2022, komitmen global dibuat untuk merundingkan perjanjian plastik komprehensif, bagi menangani keseluruhan kitaran hayat plastik. Kini di penghujung 2023, negara masih bergelut dengan perbezaan pendapat, terutamanya dari negara “berhasrat rendah” yang mempertikaikan istilah asas seperti “plastik” dan “kitaran hayat.”

Walaupun terdapat beberapa kemajuan, seperti peningkatan sokongan bagi menangani bahan tambahan berbahaya, sesi ketiga Jawatankuasa Perundingan Antara Kerajaan Mengenai Pencemaran Plastik (INC) baru-baru ini berakhir dengan kekecewaan. Perunding kini tidak mempunyai rancangan kerja rasmi bagi lima bulan akan datang sebelum perbincangan seterusnya, dan beberapa kumpulan sokongan menyatakan kebimbangan mengenai kelewatan yang ketara, mempersoalkan pemenuhan janji untuk mewujudkan perjanjian plastik yang kuat dan mengikat yang diperlukan dunia dengan segera.

Adakah perjanjian itu akan tunduk kepada kelemahan dan akhirnya menjadi bencana, jika tiada kemajuan dibuat?

Kami membincangkan perkara ini dan banyak lagi dengan Mageswari Sangaralingam, Pegawai Penyelidik Kanan dari Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

Sumber: BFM (6 Disember 2023)

Dihasilkan & disampaikan oleh: Juliet Jacobs

Baca lebih lanjut:

https://www.bfm.my/podcast/bigger-picture/earth-matters/plastics-treaty-negotiations-on-a-road-to-nowhere?