Kereta adalah Musuh #1 untuk sifat bandar

“Manusia berjaya menguruskan dengan lebih baik selama 400,000 tahun tanpa kereta dan melakukannya dengan baik. Julius Caesar, Michelangelo, William Shakespeare, Adam Smith, dan Abraham Lincoln tinggal di bandar dan tidak pernah memandu kereta. Mereka tidak memerlukannya, atau difikirkan memerlukannya. Dan anda tidak memerlukannya sama ada jika kita dapat mengatur kehidupan kita sehingga anda boleh sampai di mana anda perlu pergi tanpa kereta.

Apa kaitannya dengan sifat bandar? Kereta adalah Musuh #1 untuk sifat bandar. Bukan sahaja kenderaan yang digerakkan oleh bahan api yang mencemarkan alam sekitar dan menyumbang kepada perubahan iklim, jalan yang mereka perlukan mengambil ruang, merupakan ruang merompak daripada kita dan alam semulajadi.

Berdiri di kaki lima, seseorang itu mengambil ruang berkeluasan kira-kira empat kaki persegi (0.4 m2) tanah; kebanyakan kereta mengambil ruang 80 kaki persegi (7.4 m2), dua puluh kali lebih banyak, dan itu sebelum ia bergerak. Di Amerika Syarikat, peraturan pengezonan pinggir bandar biasanya memerlukan tiga ruang parkir bagi setiap 1,000 kaki persegi (92.9 m2) ruang pejabat.

Disebabkan ukuran ruang parkir standard ialah 330 kaki persegi (31 m2), peraturan ini bermaksud bahawa bangunan satu tingkat memerlukan asfalt sebanyak ruang lantai; bangunan tiga tingkat perlu menurap tanah pada kadar tiga kali jejak tapak pejabat itu sendiri.”

Eric Sanderson, pengarang Mannahatta: A Natural History of New York City.