KIMIA TOKSIK DALAM KUTLERI PLASTIK HITAM & PERKAKAS DAPUR

Pengguna perlu berhati-hati. Kumpulan pemerhati toksik Filipina EcoWaste Coalition memberi amaran bahawa ia telah menemui bahan kimia toksik dalam beberapa kutleri plastik hitam dan perkakas dapur yang boleh membahayakan kesihatan.

Berikut adalah siaran akhbar terbaharu mereka mengenai perkara itu.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

26 Februari 2023, Quezon City. Kumpulan pemerhati toksik EcoWaste Coalition menyuarakan kebimbangan terhadap pengesanan bromin dalam beberapa kutleri plastik hitam dan perkakas dapur yang dijual di kedai runcit di Metro Manila.

“Pengesanan bromin dalam beberapa kutleri dan perkakas dapur yang dijual di dalam negara adalah satu tanda amaran,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Coalition, “kerana bahan ini adalah komponen bahan kimia kalis api brominated (BFR) toksik yang dikaitkan dengan beberapa kesan buruk kesihatan seperti gangguan kepada fungsi hormon normal badan”.

“Kitar semula bahan kalis api toksik kepada produk pengguna meningkatkan lagi amaran yang perlu diterjemahkan ke dalam tindakan kawalan di Filipina dan di seluruh dunia, termasuk menentukan ambang bagi sisa Pencemar Organik Berterusan (POP) (atau apa yang dipanggil tahap kandungan POP rendah atau LPCL) dan strategi untuk ekonomi sirkular, termasuk antara muka penting undang-undang sisa-produk-bahan kimia,” ulas Jitka Strakova, Penyelidik Global, Rangkaian Penghapusan Pencemaran Antarabangsa (IPEN).

BFR biasanya digunakan dalam sarung plastik elektronik pengguna seperti komputer, televisyen dan telefon bimbit, serta dalam tekstil, kenderaan dan busa poliuretana dalam tilam dan perabot upholsteri untuk mengurangkan kecederaan dan kerosakan yang berkaitan dengan kebakaran. Kajian yang dijalankan oleh Arnika dan IPEN baru-baru ini juga mendapatinya di dalam plastik hitam mainan kanak-kanak, aksesori rambut dan perkakas dapur, menunjukkan kitar semula sisa elektronik yang mengandungi BFR kepada produk pengguna.

Pendedahan kepada BFR seperti hexabromocyclododecane (HBCD) dan polybrominated diphenyl ethers (PBDE) dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk gangguan fungsi hormon, obesiti, kanser, kardiovaskular, kesihatan reproduktif dan gangguan neurologi, yang boleh menjejaskan perkembangan kognitif, kecerdasan yang berkurangan, penurunan kemahiran motor, peningkatan impulsif, dan kekurangan perhatian. Manusia terdedah kepada BFR melalui penyedutan udara, diet atau menelan habuk dan sentuhan kulit.

Dalam pembelian bagi ujian yang dijalankan dari 19 hingga 21 Februari, EcoWaste Coalition mengumpul 45 pelbagai jenis kutleri dan perkakas dapur yang dijual di kedai runcit di Caloocan, Manila dan Quezon City. Barangan yang diperbuat daripada plastik hitam dipilih kerana kajian lain telah menemui BFR dalam produk tersebut.

Antara barangan yang dibeli dan diperiksa kandungan bromin menggunakan penganalisis X-Ray Fluorescence (XRF) ialah senduk plastik hitam, sudip berlubang, sudip spageti, sudip, pemutar, sudu dan lain-lain.

Berdasarkan keputusan saringan XRF, sampel sudu plastik hitam boleh guna semula besar dan kecil masing-masing mempunyai 27,170 dan 2,225 bahagian per sejuta (ppm) bromin, manakala senduk sup kecil mempunyai 1,758 ppm. Satu sudu plastik hitam pakai buang mengandungi 139 ppm bromin.

Selain itu, 10 perkakas dapur plastik hitam didapati mengandungi 119 hingga 864 ppm bromin, termasuk pemutar berlubang (dengan 864 ppm), senduk (482 ppm), dan senduk sup (236 ppm).

Dalam kebanyakan kes, bromin dikesan bersama-sama dengan antimoni (komponen antimoni trioksida yang merupakan sinergi kalis api biasa) serta plumbum (bahan tambahan logam berat atau bahan cemar).

“Ini bukan kali pertama kami mengesan bromin atau BFR dalam produk pengguna plastik hitam, terutamanya mainan kanak-kanak,” kata Lucero.

Contohnya, kumpulan itu pada 2022 menemui 8 mainan Halloween dengan kandungan bromin sehingga 6,680 ppm mengikut saringan XRF. Ia juga mengesan 7,760 ppm bromin dalam satu pistol mainan semasa pensampelan mainan pada Krismas lalu. Pada 2020, kumpulan itu menemui 13,300 ppm bromin dalam komponen plastik hitam gitar mainan.

Pada 2016, 4 sampel mainan seperti Rubik Cube yang dihantar oleh EcoWaste Coalition ke Republik Czech untuk kajian global yang dianjurkan oleh Arnika dan IPEN melibatkan 47 sampel dari 16 negara didapati mengandungi paras PBDE yang ketara (terutamanya OctaBDE dan/atau DecaBDE ).

Satu produk “buatan China” yang diserahkan oleh kumpulan diuji dengan kepekatan OctaBDE tertinggi dalam kalangan 47 sampel. Sebelum menghantar sampel, kumpulan itu menyaring barangan untuk bromin dengan bantuan peranti XRF.

“Bahan kimia kalis api toksik tidak seharusnya terdapat dalam produk pengguna dan isi rumah, termasuk mainan dan bahan sentuhan makanan, kerana sifatnya yang berbahaya dan kesan buruk kepada kesihatan manusia dan alam sekitar,” tegas EcoWaste Coalition.