VAPE ADALAH E-SISA DENGAN KEBIMBANGAN ALAM SEKITAR YANG BESAR

Menghisap Vape, atau menggunakan rokok elektronik, bukan sahaja mencemarkan udara sekeliling, ia juga mewujudkan aliran e-sisa baharu yang tercemar, demikian menurut kumpulan pemerhati alam sekitar Filipina, BAN Toxics dalam siaran media baru-baru ini (27 Februari 2023).

“E-rokok dan produk vape berada dalam kedudukan yang unik walaupun ramai orang percaya bahawa ia lebih selamat daripada rokok tradisional, penyelidikan baharu menunjukkan bahawa ia masih memberi kesan kepada kesihatan manusia dalam pelbagai cara. Selain itu, jumlah e-rokok pakai buang yang semakin meningkat bilangannya amat membimbangkan kerana ia menyumbang kepada masalah e-sisa yang semakin meningkat,” kata Jam Lorenzo, Pakar Dasar dan Penyelidikan BAN Toxics.

Sementara dunia mula untuk memahami kesan kesihatan dan alam sekitar daripada e-rokok, pelupusan peranti vape yang mengandungi bateri mewakili satu lagi kebimbangan alam sekitar. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun lepas memberi amaran terhadap bahaya tambahan kepada alam sekitar dengan pelupusan tidak wajar e-sisa daripada sisa elektronik daripada produk baru muncul, yang menjana pelepasan toksik dan bahan buangan.

“Memandangkan menghisap vape merupakan satu trend yang agak baharu, terdapat keperluan untuk lebih banyak penyelidikan mengenai kesan jangka panjangnya kepada kesihatan manusia terutamanya dalam kalangan belia. Namun begitu, terdapat banyak maklumat mengenai potensi kesannya, e-rokok mungkin mengandungi sebatian organik meruap dan logam berat seperti nikel, timah dan plumbum. Ini boleh membawa kepada peningkatan risiko kerosakan antara lain terhadap paru-paru dan penyakit kardiovaskular,” tambah BAN Toxics.

Di bawah garis panduan dasar Filipina, produk elektronik dengan bateri yang telah mencapai akhir hayatnya dianggap sebagai sisa elektronik. Vape dikelaskan sebagai Peralatan Elektronik dan Sisa Elektrik (WEEE) kerana komponen elektroniknya. Majoriti kartrij cecair plastik juga tidak boleh diguna semula atau dikitar semula. Tanpa pengurusan yang betul, produk ini boleh menjadi berbahaya. Vape yang dibelanjakan menghasilkan jumlah e-sisa baharu, mewujudkan masalah sisa yang memerlukan panduan pengguna dan dasar pengurusan sisa yang betul, kata kumpulan itu lagi.

Badan pemantau alam sekitar menggesa satu pengurusan yang baik terhadap sisa vape pada awal permainan ini. Kumpulan itu seterusnya mengesyorkan agar melancarkan kempen kesedaran awam mengenai kesan kesihatan dan masalah pelupusan peranti vape.

BAN Toxics menggesa pengeluar nikotin dan bukan nikotin terwap untuk melaksanakan tanggungjawab pengeluar lanjutan (EPR) untuk pelupusan produk yang betul, mewujudkan saluran pelupusan yang mampan, melabur dalam skim untuk kitar semula, dan mencipta peraturan dasar yang kukuh untuk mengelakkan pencemaran toksik.