Kopi, telur dan nasi putih dikaitkan dengan paras PFAS yang lebih tinggi dalam tubuh manusia

Dalam kopi, penyelidik mengesyaki kacang, air yang digunakan bagi membancuh, atau tanah boleh tercemar dengan PFAS. (Foto: Luong Thai Linh/EPA)

Kajian yang dikatakan oleh penyelidik mendedahkan kewujudan bahan kimia di mana-mana juga menunjukkan kaitan PFAS dengan makanan laut dan daging merah

Penyelidikan baharu yang bertujuan untuk mengenal pasti makanan yang mengandungi paras PFAS (Per- and polyfluoroalkyl substances) yang lebih tinggi mendapati orang yang makan lebih banyak nasi putih, kopi, telur dan makanan laut biasanya menunjukkan lebih banyak bahan kimia toksik dalam plasma dan susu ibu mereka.

Kajian itu memeriksa sampel daripada 3,000 ibu mengandung, dan merupakan antara penyelidikan pertama yang mencadangkan kopi dan nasi putih mungkin tercemar pada kadar yang lebih tinggi daripada makanan lain. Ia juga mengenal pasti kaitan antara pengambilan daging merah dan paras PFOS (perfluorooctane sulfonate), iaitu salah satu sebatian PFAS yang paling biasa dan berbahaya.

Penulis berkata penemuan itu mendedahkan kewujudan bahan kimia di mana-mana dan banyak cara ia boleh berakhir dalam bekalan makanan.

“Hasilnya pasti menunjukkan keperluan bagi pengawasan alam sekitar, dan menjauhkan PFAS daripada alam sekitar dan rantaian makanan,” kata Megan Romano, Penyelidik Dartmouth dan pengarang utama. “Sekarang kita berada dalam situasi di mana ia berada di mana-mana dan akan bertahan walaupun kita melakukan pemulihan yang agresif.”

PFAS ialah kumpulan yang mengandungi kira-kira 16,000 sebatian yang digunakan untuk membuat produk yang tahan air, kotoran dan haba. Ia dipanggil “bahan kimia selama-lamanya” kerana ia tidak terurai secara semula jadi dan didapati terkumpul dalam manusia. Bahan kimia itu dikaitkan dengan kanser, kecacatan kelahiran, penyakit hati, penyakit tiroid, jumlah sperma yang menjunam dan pelbagai masalah kesihatan serius yang lain.

Walaupun pengawal selia memberi tumpuan kepada mengekang pencemaran dalam air, makanan dianggap sebagai laluan pendedahan yang paling biasa. Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA), bagaimanapun, telah mendapat kritikan atas apa yang dikatakan oleh sesetengah pihak sebagai kegagalan untuk melindungi bekalan makanan negara. Antara kontroversi lain, ia mengubah kaedah ujiannya untuk menjadikannya kelihatan seolah-olah makanan yang diuji itu tidak mempunyai PFAS di dalamnya sedangkan ia sebenarnya mengandungi apa yang dikatakan oleh ramai penyokong mengenai kebimbangan terhadap parasnya.

PFAS boleh berakhir dengan mencemari makanan melalui beberapa laluan. Dalam beras, penyelidik mengesyaki ia berpunca daripada tanah yang tercemar atau air pertanian. Peralatan  memasak tidak melekat juga sering mengandungi bahan kimia, atau ia mungkin berada di dalam air yang digunakan untuk memasak.

Penyelidik mendapati paras PFAS yang lebih tinggi dikaitkan dengan telur daripada ayam di belakang rumah, yang menurut Romano boleh dikaitkan dengan burung yang lebih kerap diberi makan dengan sisa lebihan makanan. Enap cemar kumbahan tercemar PFAS, yang digunakan sebagai alternatif murah kepada baja, mungkin juga boleh mencemari tanah di mana ia menjadi makanan ayam, dan didapati mencemari daging lembu. Bahan kimia itu juga boleh berada di dalam makanan burung.

Dalam kopi, penyelidik mengesyaki bahawa kacang, air yang digunakan bagi membancuh, atau tanah boleh tercemar. Penyelidikan terdahulu juga mendapati penapis kopi dirawat dengan PFAS, dan cawan kertas atau pembungkus makanan lain juga biasanya mengandungi bahan kimia.

Sementara itu makanan laut sering didapati tercemar dengan PFAS kerana pencemaran air yang sangat berleluasa.

Penyokong kesihatan awam berkata larangan terhadap bahan kimia kecuali bagi kegunaan penting adalah satu-satunya cara untuk mula menangani masalah itu secara meluas. Romano berkata penyelidikan mendapati diet yang tinggi dalam buah-buahan, bijirin penuh dan serat makanan yang lebih tinggi dikaitkan dengan paras PFAS yang lebih rendah, dan memakan diet yang pelbagai supaya tiada satu pun sumber protein yang mengandungi bahagian pengambilan terlalu besar yang bermanfaat.

“Ia membantu anda bukan sahaja mengurangkan pendedahan kepada PFAS tetapi bahan cemar lain yang kami jangkakan terdapat di dalam makanan,” kata Romano.

Sumber: The Guardian (4 Julai 2024)