KOS TERSEMBUNYI BOTOL AIR PLASTIK

Gambar oleh Sarah Balisteri melalui Plastic Pollutes

Anda pernah mendengar mengenai risiko kesihatan air botol di mana kajian menemui serpihan plastik di dalamnya. Tetapi air botol juga mempunyai kos alam sekitar yang ketara yang tidak dilihat oleh pengguna iaitu pengeluaran dan pelupusannya dengan ketara membahayakan alam sekitar dan kita.

Membuat botol air plastik adalah proses yang menggunakan banyak sumber, bermula dengan pengekstrakan petroleum. Kebanyakan botol plastik bermula hayatnya sebagai minyak mentah dan gas asli. Ini adalah campuran kompleks yang diproses menjadi produk petroleum berbeza yang penting bagi pengeluaran plastik.

Pembuatan botol plastik bukan sahaja mengalirkan sumber semula jadi tetapi juga merosakkan bumi. Mengubah minyak mentah kepada plastik memerlukan banyak tenaga dan air, menyumbang kepada kemerosotan alam sekitar.

Ketahui kebenarannya: Menghasilkan botol air plastik menggunakan banyak sumber, menyumbang kepada jejak karbon yang ketara. Pengilangan dan pengedaran botol ini memainkan peranan yang besar dalam memburukkan lagi perubahan iklim.