KUKUS BROKOLI UNTUK MENINGKATKAN SEBATIAN MELAWAN KANSER

Brokoli mengandungi vitamin (K, A, dan B), antioksidan, serat yang meningkatkan penghadaman, protein, dan banyak lagi. Tetapi cara memasak brokoli boleh membuat perbezaan yang besar dalam betapa berkhasiatnya.

Kajian mencadangkan bahawa mengukus brokoli selama 3-4 minit sehingga ia bertukar menjadi hijau terang akan meningkatkan sebatian melawan kanser. Brokoli dan sayur-sayuran cruciferous yang lain adalah sumber sulforaphane yang baik, fitokimia (sebatian tumbuhan semula jadi) yang menunjukkan ciri antikanser yang kuat dalam kajian makmal.

Kajian pada 2009 mendapati bahawa brokoli mengekalkan paling banyak nutrien apabila ia dikukus berbanding semasa direbus (atau dipanaskan atau digoreng). Begitu juga, kajian lain yang meneliti jenis sayuran lain mendapati bahawa ia kehilangan kira-kira 50% daripada antioksidannya apabila direbus berbanding dengan dikukus.

Apabila brokoli direbus, air panas boleh melarutkan sebahagian daripada vitamin dan mineral daripadanya. (Jika anda tidak minum air ini, anda kehilangan nutrien itu.) Brokoli kukus tidak bersentuhan dengan air jadi ia mengekalkan lebih banyak antioksidan yang sihat itu.